Vrijdag 15/11/2019

Cécile Thibaut wordt gecoöpteerd senator voor Ecolo

Ecolo heeft Cécile Thibaut aangeduid als gecoöpteerd senator. Thibaut kreeg dertig stemmen achter haar naam, tegenover negentien voor Benoît Hellings. Thibaut (43), een biologe uit het Waalse Etalle, zetelde in de afgelopen legislatuur ook al als gecoöpteerd senator in het parlement. Tijdens de voorbije verkiezingscampagne was ze lijsttrekker voor de Kamerlijst van Ecolo in de kieskring Luxemburg. De Franstalige groenen wisten daar geen zetel binnen te halen.

Alain Mathot twee keer verhoord door gerecht

Alain Mathot (PS), burgemeester van Seraing, is vorige week twee keer verhoord door het gerecht. Die verhoren vonden plaats in het kader van het dossier-Intradel, dat meer dan een jaar geleden opgestart werd rond corruptie en witwasserij. Intradel is de Luikse afvalintercommunale. Vermoed wordt dat er bij de bouw van een afvalverwerkingscentrale door het Franse Inova smeergeld zou zijn betaald. De burgemeester van Seraing moest aan de onderzoekers uitleg verschaffen over bepaalde financiële operaties. Tot nader order wordt Mathot niets ten laste gelegd.

Vlaamse schepen Sint-Genesius-Rode tegen aanhechting bij Brussel

Anne Sobrie, schepen van de Vlaamse eenheidslijst ‘Samen’ in Sint-Genesius-Rode, heeft zaterdagavond tijdens de 11 juliviering in deze faciliteitengemeente geëist dat ze onder geen beding aangehecht wordt bij het Brussels Gewest. “Rode Vlaams betekent dat de uithoek tussen Brussel en Wallonië geen corridor opent die de eenheid van Brussel met de gehele francofonie bewerkt, maar een schitterende, sterke, bewuste hoeksteen blijft van het Vlaams Gewest”, klonk het. Ze zei te hopen “dat de Vlaamse onderhandelaars rekening houden met de verzuchtingen van de Vlamingen in deze moeilijke faciliteitengemeente.” Sobrie pleitte voorts voor de afschaffing van de taalfaciliteiten en feliciteerde de Vlaamse regering wegens de niet-benoeming van de drie Franstalige burgemeesters.

Doomst pleit voor pure splitsing B-H-V

Uittredend kamerlid Michel Doomst (CD&V) heeft gisteren tijdens een 11 julitoespraak in Sint-Pieters-Leeuw gesteld dat Brussel-Halle-Vilvoorde moet gesplitst worden op een zo’n wijze “dat de geest van het Vlaamse wetsvoorstel tot splitsing overeind blijft”. Dit impliceert volgens Doomst onder meer geen uitbreiding van Brussel, stoppen van de “expansiedrang” en actief werken aan de integratie van Franstaligen. Doomst staat als burgemeester van Gooik al jaren in de frontlijn voor deze splitsing. De staatshervorming is voor hem noodzakelijk. “Aan de Vlaamse onderhandelaars zeg ik: laat u niet strikken, maar laat u ook niet de das omdoen”, aldus nog Doomst. De man raakte bij de voorbije verkiezingen niet herverkozen en zal de komende jaren dus niet in het halfrond zetelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234