Woensdag 12/05/2021

'Ceci n'était pas une interview'

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Emmanuel Goedseels, communicatiedeskundige en Partner van Whyte Corporate Affairs, stelt vast dat TF1 zich schaamteloos leende voor een pseudo-interview met DSK.

Het interview met Dominique Strauss-Kahn zondagavond op TF1 brak alle records. Met meer dan 14,5 miljoen kijkers haalde de uitzending zelfs net geen 50% van het volledige marktaandeel. Wie beweerde dat de Fransen genoeg hadden van de hele DSK-soap moet daar na dit publieksrecord wel anders over denken. Het hoeft niet te verbazen dat DSK op een zeker moment de mediastilte zou doorbreken, maar nu blijkt ook dat hij voor de minst risicovolle formule koos.

Invloed
Zijn vrouw Anne Sinclair is een voormalig journaliste van TF1 en heeft bij het televisiekanaal duidelijk nog steeds de nodige invloed. Zo vinden we in haar persoonlijke vriendenkring ondermeer interviewster Claire Chazal terug. We waren zondagavond bijgevolg getuige van een pseudo-interview met DSK. Een ingestudeerde verklaring die op geen enkel moment verstoord werd door moeilijke of zelfs maar pertinente vragen van Claire Chazal. Zij hield zich stringent aan een reeks vragen die duidelijk op voorhand waren geselecteerd.

Deze televisie-uitzending is typerend voor de Franse cultuur, waarbij journalisten altijd netjes en beleefd met politici omgaan. Gerenommeerde journalisten zijn vaak bevriend met politici, of hebben er zelfs een relatie mee. Indien DSK hetzelfde interview had moeten afleggen bij een Angelsaksisch of Vlaams medium, dan zou de toon gegarandeerd directer en harder geweest zijn.

Let wel, het interview was geen eenvoudige oefening: hoge verwachtingen bij de kijkers, twee nog lopende juridische zaken en een onderwerp dat zeer gevoelig ligt, aangezien er zowel overspel als seksuele intimidatie bij komen kijken.

Dat is zonder twijfel ook de reden waarom we, als puntje bij paaltje kwam, niets wezenlijks hebben bijgeleerd over de hele zaak. De enige bekentenis die DSK over zijn lippen kreeg, was "ongepast gedrag". Precies de woorden die Bill Clinton uitsprak in de zaak Monica Lewinsky. DSK drukte zijn spijt uit en stelde dat hij zijn 'rendez-vous' met het Franse volk had gemist (de presidentsverkiezingen van 2012). Voor zijn vrouw Anne Sinclair had hij niets dan lof. Deze laatste tactiek loont altijd: als zelfs zijn eigen vrouw hem kan vergeven, kan toch niemand anders nog struikelen over de frivoliteiten van de echtgenoot? Een 'publiek pardon' van een echtgenote is immers een blijk van maturiteit, begrip en generositeit. De affaire Lewinsky heeft Hillary Clinton bijvoorbeeld zeker geen windeieren gelegd, wel integendeel!

Kant-en-klare vragen
Maar terug naar het televisiemoment. Het spreekt voor zich dat DSK voorbereid moest zijn. Alles was nauwkeurig ingestudeerd: zijn woorden, gebaren, papieren in de hand, ogen, stiltes en adempauzes. Geen mens die zijn uitgekiende monoloog kwam onderbreken. Claire Chazal, met haar kant-en-klare vragen al zeker niet. Deontologisch gezien kan hier veel over gezegd worden. Een eenvoudige verklaring in de lens van de camera zou ethisch gezien correcter geweest zijn dan dit schijninterview. Het ingestudeerde interview -een eerste deel van de uitzending- toonde een artificieel en amper menselijk iemand met weinig empathie. Het tweede luik daarentegen, waarin DSK de economische en financiële actualiteit becommentarieerde, toonde de andere helft van de januskop van DSK. Zondagavond kregen we een beetje Dr. Jekyll en Mr Hyde te zien: het ene moment een professor in de economie, het andere moment de man van suite 2806 uit het Sofitel in New York.

Geen echt interview, maar wel een moeilijke proef waarvoor DSK feilloos slaagde. Gelukkig voor hem was ze op maat gemaakt. De vraag blijft of hij hiermee ook de Fransen wist te overtuigen. De deur voor een terugkeer naar de politiek is hiermee weer op een kier gezet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234