Donderdag 01/12/2022

CD&V zoekt jong talent voor stembusslag 2018

Het onverwachte vertrek van Sarah Claerhout legt de zwakke plek van CD&V bloot. In de grote steden heeft de partij geen boegbeelden voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Groot-Bijgaarden, gisterochtend. Op een speciale burgemeesterstop rollen de Vlaamse christendemocraten met hun lokale spierballen. Blikvanger: de 138 burgemeesters van CD&V. Geen enkele andere partij krijgt zoveel sjerpen in één kamer. Ondanks het gele geweld is CD&V nog steeds baas onder de kerktoren.

Maar twee jaar voor de verkiezingen zit de partij met een probleem. In grootsteden als Antwerpen en Gent is ze wanhopig op zoek naar lokale boegbeelden. Op zich heeft CD&V het altijd lastig gehad in de steden. Maar nu komt daar een specifiek probleem bij: de broodnodige wissel op de toekomst.

Charisma

In Gent is die wissel compleet mislukt. Enkele maanden geleden werden lokale boegbeelden Veli Yüksel en Filip Van Laecke opzijgeschoven voor Sarah Claerhout. De 39-jarige Gentse belichaamde volgens de partijtop de vernieuwing die de partij in 2018 moet uitstralen. Maar de gok van Beke ontplofte in zijn gezicht. Claerhout bleek een onzekere pion. Na drie dagen van tegenstrijdige mails trok ze gisteren de deur achter zich dicht (zie kaderstuk).

Die mislukking is extra jammer omdat het speelveld in Gent voor het eerst sinds lang zo open ligt. De schandaalsfeer rond de vertrekkende burgemeester Daniël Termont heeft de sp.a pijn gedaan. Als CD&V sterk scoort, en sp.a en groen hun absolute meerderheid kwijtspelen, dan krijgt de partij de rol van kingmaker. CD&V kan dan kiezen tussen het linkse kartel of een coalitie met N-VA en Open Vld.

In Antwerpen is de situatie niet veel beter. Daar werd schepen Philip Heylen onlangs vervangen door Caroline Bastiaens, maar die weigert haar zitje in het Vlaams Parlement op te geven. Morgen beslist het provinciaal bestuur of Bastiaens een uitzondering krijgt op het cumulverbod. Maar zelfs als dat lukt, is zij niet echt het nieuwe gezicht dat de partij in Antwerpen kan trekken.

Oorzaak is niet het gebrek aan Antwerps talent. Maar dat talent kreeg de voorbije jaren weinig kansen om door te groeien. De oudere generatie, onder wie schepen Marc Van Peel, staat al iets te lang aan het roer. Bovendien is het binnen een fractie met amper vijf zetels moeilijk om ervaring op te doen en door te stromen.

"De kaarten liggen niet zo slecht, want er is veel potentieel", klinkt het bij partijvoorzitter Wouter Beke. "Er staan veel nieuwe en jongen mensen klaar. De uitdaging is om hen goed te begeleiden en te ondersteunen."

In een aantal steden is dat gelukt. In Roeselare nam Kris Declercq op 1 maart de sjerp over van Luc Martens. Wim Dries is sinds 2006 aan de macht in Genk. En twee maanden geleden werd de macht van de Claes-dynastie in Hasselt doorbroken. Daar kon de 43-jarige CD&V'ster Nadja Vananroye de sjerp overnemen van Hilde Claes (sp.a). Als hun beleid aanslaat, dan kunnen de burgemeesters nog vele jaren doorgaan.

Ook in Brugge heeft CD&V weer wat perspectief. In 2012 gaf CD&V-burgemeester Patrick Moenaert bij zijn vertrek de sleutel van het Brugse stadhuis over aan sp.a'er Renaat Landuyt. Lijsttrekker Dirk De fauw moest toen nog nipt de duimen leggen voor Landuyt, maar nu de sp.a'er al wat blutsen heeft opgelopen is De fauw vastberaden om in 2018 de sjerp terug te winnen. Ook in Leuven schept het vertrek van Louis Tobback (sp.a) kansen, maar de vraag is of Carl Devlies de ideale man is om die te benutten.

In 2018 wil CD&V er alles aan doen om de N-VA voor te blijven. Temeer omdat een verlies in 2018 maar weinig goeds betekent voor de nationale verkiezingen in 2019. Maar als Beke de afgang wil vermijden, zal hij een paar sterke lijsttrekkers uit zijn hoed moeten toveren.

De gezichten van CD&V in de stad

GENT: boegbeelden Veli Yüksel en werden opzijgeschoven voor Sarah Claerhout, die nu opstapt

ANTWERPEN: schepen Philip Heylen werd vervangen door Caroline Bastiaens, maar die weigert haar parlementszitje op te geven

ROESELARE: Kris Declercq nam op 1 maart de sjerp over van Luc Martens

GENK: Wim Dries is er sinds 2006 aan de macht

HASSELT: Nadja Vananroye maakte een einde aan de Claes-dynastie

BRUGGE: Dirk De fauw is vastberaden om het stadhuis terug te winnen

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234