Zaterdag 15/08/2020

CD&V ziet Vlaanderen als één grote cultuurstad

Als het aan CD&V ligt, versmelten de Vlaamse centrumsteden tot één langgerekte 'cultuurstad Vlaanderen'. Met die boodschap promoveren de christendemocraten cultuur tot een centraal verkiezingsthema.

Door Ward Daenen

BRUSSEL l 'Wanneer gaan de steden eindelijk eens een opbouwend gesprek over complementariteit voeren?', vraagt Kortrijks burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V) zich af.

CD&V wil dat Vlaanderen zich profileert als één grote cultuurstad met verschillende centra. De centrumsteden moeten niet met elkaar concurreren, maar complementair werken.

De Clerck en partijgenoten Steven Vanackere (Vlaams Parlementslid) en Philip Heylen (Antwerps cultuurschepen), zeiden gisteren hoe dat moet. "Elke stad moet haar basisinfrastructuur van bibliotheek tot schouwburg hebben. Tegelijk moeten de steden focussen, een poleposition innemen. Kortrijk doet dat met design en, via het Buda-eiland, met kunstcreatie. Brugge kan zich met het Concertgebouw op klassieke muziek toeleggen, Brussel op podiumkunsten. Als de Vlaamse centrumsteden op minstens één terrein uitblinken, wordt deze regio wereldklasse. Het potentieel is er."

Nu de politieke wil nog. Volgens de CD&V'ers is er nood aan een mentaliteitswijziging. "De steden moeten meer overleg plegen", vindt De Clerck. Ook de relatie tussen de steden en de Vlaamse Gemeenschap kan beter. Philip Heylen: "Wij pleiten daarom voor afsprakennota's tussen de Vlaamse regering en de centrumsteden. Aan het begin van de gemeentelijke legislatuur moeten afspraken over middelen vastgelegd zijn, zodat de steden hun beleid kunnen uitstippelen. Ik zeg nu al zes jaar dank u wel tegen de cultuurminister omdat het Museum aan de stroom (MAS) er komt, maar ik wacht nog altijd op het eerste initiatief."

Behalve een complementair cultuurbeleid heeft CD&V nog vier andere actiepunten. Via een wijziging aan de decreten op leegstandsheffing en brownfields en via een systeem van gegarandeerde huurprijs, worden eigenaars gestimuleerd om leegstaande panden als ateliers of repetitieruimte te verhuren aan kunstenaars. Want: "Topingenieurs en productontwikkelaars hebben een creatieve omgeving nodig. Die wordt gecreëerd door kunstenaars." CD&V vraagt voorts aandacht voor de cultuurindustrie en wil het team van de Vlaamse bouwmeester maximaal ondersteund zien, omdat architectuur "belangrijk is voor de opwaardering en vernieuwing van de steden". De VRT moet het voortouw nemen "om cultuurstad Vlaanderen nadrukkelijker in beeld te brengen".

Dat CD&V van cultuur een speerpunt maakt in het verkiezingsprogramma, is opmerkelijk. Stefaan De Clerck beaamt dat. "Enkele jaren geleden heb ik me als CD&V-voorzitter op dat thema willen profileren. De reacties waren lauw. Cultuur neemt nu een centraler positie in het beleid in, ook in dat van onze partij." Ook inhoudelijk is de partijlijn bijgeschaafd, zegt De Clerck. "Mijn vader (CVP'er Albert De Clerck, WD) was de allereerste staatssecretaris voor Nederlandse cultuur in 1965. Hij was voor een horizontale cultuurbenadering. De culturele centra die in de jaren zeventig werden gebouwd zijn daarvan het concrete resultaat." CD&V wil nu boven op die basis "verticale structuren" bouwen, zeg maar internationaal uitpakken met cultuur en creativiteit.

Partijvoorzitter Jo Vandeurzen vat samen: "Cultuur is voor ons belangrijk in de aanloop naar de verkiezingen. Ze past in ons discours van alert bestuur, dat gaat over efficiëntie op het vlak van justitie en veiligheid, maar tegelijk over samenlevingsopbouw. Met cultuur en stedenbeleid organiseer je sociale cohesie en verdraagzaamheid." "Culturele infrastructuur heeft de kracht om stedelijke littekens te genezen en impulsen te geven aan de stad", voegde Steven Vanackere eraan toe. "Voorbeelden zijn de Tacktoren in Kortrijk en Thurn en Taxis in Brussel."

Met hun discours lijkt CD&V de andere partijen in snelheid te pakken. Al willen ze dat bij Spirit, de partij van minister Anciaux, niet gezegd hebben. "Cultuur was altijd een van onze speerpunten", zegt Anciaux' woordvoerder Geert Marrin. "Wij zijn dus blij dat andere partijen het belang ervan ook onderkennen."

'Cultuur is voor ons heel belangrijk in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234