Zondag 04/12/2022

Gemeentepolitiek

CD&V ziet geen heil in "constructieve motie van wantrouwen" voor gemeenten

In Turnhout werd eind 2013 de onbestuurbaarheid van de gemeente vastgesteld. Beeld BELGA
In Turnhout werd eind 2013 de onbestuurbaarheid van de gemeente vastgesteld.Beeld BELGA

De meerderheidspartijen N-VA en Open Vld staan achter het voorstel van de Vlaamse administratie om de regeling rond de onbestuurbaarheid van gemeenten te vervangen door een constructieve motie van wantrouwen. Coalitiepartner CD&V ziet echter geen heil in dat voorstel, bleek in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement.

Redactie

Sinds begin 2013 kunnen gemeenteraden de 'structurele onbestuurbaarheid' van een gemeente vaststellen, een procedure die door de vorige Vlaamse regering in het leven werd geroepen als oplossing voor situaties van politieke instabiliteit of blokkering. Maar in de praktijk blijkt de regeling niet te werken.

College meteen vervangen

Alle politieke partijen zijn het er over eens dat de bewuste procedure moet verdwijnen. Maar over wat er in de plaats moet komen, is er nog discussie. De administratie, het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB), adviseert om een constructieve motie van wantrouwen in het leven te roepen. Daarmee zou het college - of een individuele schepen - weggestemd kunnen worden en er meteen een andere bestuursploeg of schepen voorgedragen kunnen worden. Hun adviesnota werd uitgelegd en besproken in het Vlaams Parlement.

Binnen de meerderheid zijn N-VA en Open Vld die oplossing genegen. "Ons voorstel leunt in zeer sterke mate aan bij dat van de ABB", zei Marnic De Meulemeester (Open Vld). "Onze voorkeur is om op die piste verder te werken", zei Bert Maertens (N-VA).

Tussentijdse verkiezingen

CD&V ziet de zaken anders. "We moeten ervoor zorgen dat we niet opnieuw een remedie vinden die erger is dan de kwaal", zegt Koen Van den Heuvel (CD&V). "Ik ben ervan overtuigd dat die motie van wantrouwen een te eenvoudige maatregel is die eerder de instabiliteit gaat aanmoedigen." CD&V wil andere opties, zoals terugkeren naar het vroegere systeem of het mogelijk maken van tussentijdse verkiezingen, niet uitsluiten.

Minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) hoopt dat de Vlaamse regering "redelijk snel" een beslissing kan nemen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234