Zaterdag 19/06/2021

CD&V ziet ‘gedoogsteun’ N-VA voor regering niet zitten

BRUSSEL

De Vlaamse christendemocraten staan niet te springen om de N-VA in de luwte te laten werken aan een communautair akkoord, terwijl zij het vuile werk opknappen in de regering. Ook coalitiepartner Open Vld verzet zich tegen het MR-voorstel. PS en cdH lopen al evenmin warm.

“Laten we een tijdelijke regering met een beperkt pakket bevoegdheden installeren, die zich tot de zomer uit de slag kan trekken met dringende problemen zoals de begroting of asiel en migratie.” Het voorstel dat uittredend minister van Financiën Didier Reynders (MR) in het voorbije weekend lanceerde, stuitte onmiddellijk op een ‘njet’ aan Vlaamse zijde. Noch CD&V noch Open Vld en sp.a wilden weten van een noodregering.

Reynders haastte zich om zijn voorstel bij te schaven en uit te leggen. “Een noodregering is niet de bedoeling”, verduidelijkte de MR-voorzitter in De zevende dag. De huidige regering van lopende zaken zou volgens hem de mogelijkheid moeten krijgen om de nodige begrotingsmaatregelen te nemen en eventueel ook andere knopen door te hakken. “Op voorwaarde dat daarover een akkoord bestaat tussen de regering en het parlement”, klonk het.

N-VA-Kamerfractieleider Jan Jambon toonde zich bereid om vanuit de oppositie in het parlement ‘gedoogsteun’ te verlenen voor de nodige begrotingsingrepen. “We zullen ons zeer constructief opstellen, maar dat betekent niet dat we een blanco cheque uitschrijven”, waarschuwde hij wel. Zo wil de N-VA nog bekijken of ook de dossiers asiel en migratie in het pakket met beperkte bevoegdheden kunnen zitten.

Een akkoord over zo’n pakket geeft de hoofdrolspelers van de regeringsonderhandelingen wel weer wat ruimte om te sleutelen aan een institutioneel compromis. “En”, vult N-VA-woordvoerder Jeroen Overmeer aan, “het is voor de buitenwereld - onder meer de financiële markten - een geruststellend signaal. We blijven zoeken naar een communautair compromis, maar in de tussentijd is ons land niet stuurloos.”

Kastanjes en pluimen

De Vlaamse groenen zeggen niet nee, tenminste als het parlement de controle blijft behouden. Maar elders botst het idee van Reynders met de gedoogsteun van de N-VA op verzet. Open Vld-voorzitter Alexander De Croo spreekt van tijdverlies. “Het politieke Stratego moet stoppen”, beklemtoont hij. Ook de Franstalige linkerzijde loopt niet warm. Coalitiepartners PS en cdH zijn bereid “dossier per dossier” de nodige (budgettaire) maatregelen te nemen als blijkt dat het dringend wordt, maar benadrukken dat de constructie van Reynders geen echte oplossing biedt. “Laten we onze energie dus in de onderhandelingen steken”, pleit PS-kopstuk Paul Magnette.

Opvallend: ook de CD&V gaat voorlopig niet mee in het voorstel van Reynders, waarbij een “constructieve rol” is weggelegd voor de N-VA-fractie in het parlement. Pas vandaag wordt het voorstel besproken door het politiek bestuur, maar duidelijk is al dat de christendemocraten (één ontslagnemende premier, vier ministers en twee staatssecretarissen) geen zin hebben om de kastanjes uit het vuur te halen voor de N-VA, zodat Bart De Wever in alle rust de zesde staatshervorming kan uittekenen om achteraf de pluimen op de hoed te steken.

“Herman Van Rompuy heeft destijds als premier een begroting opgemaakt voor 2010 en 2011, die nog altijd accuraat is”, countert CD&V-voorzitter Wouter Beke het voorstel van Reynders. “Het voorziene tekort zal gehaald worden, de budgetten zijn onder controle. Op dat vlak is voorlopig geen uitbreiding van bevoegdheden nodig. En wat asiel en migratie betreft: als de N-VA in het parlement een meerderheid vindt, kan ze nu al wetsvoorstellen goedkeuren.”

Uittredend premier Yves Leterme geeft voorlopig geen commentaar. Hij werd nog niet zo lang geleden al benaderd door de N-VA met het gedoogsteunvoorstel, maar hield de boot af. Eerder al liet hij weten “absoluut geen vragende partij te zijn om een nood- of tijdelijke regering te leiden”.

“Gedoogsteun verlenen is al te gemakkelijk, en bovendien is het geen garantie voor de uittredende regering. Als de N-VA werk wil maken van dringende regeringszaken, moet ze haar verantwoordelijkheid maar nemen”, zegt een CD&V-kopstuk. “Dan moet De Wever vicepremier worden.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234