Donderdag 23/01/2020

Video

CD&V wil sigaretten veel duurder maken en pas verkoop vanaf 18 jaar

CD&V heeft een omvangrijk plan klaar om het tabaksverbruik in België terug te dringen. De partij wil sigaretten minstens de helft duurder maken en roltabak zelfs dubbel zo duur. Voorts pleit CD&V voor een snel verbod op sigaretten met smaak en een verhoging van de minimumleeftijd voor het kopen van tabak van 16 naar 18 jaar. Ook N-VA pleit voor een verhoging naar 18 jaar.

"Dagelijks sterven veertig mensen door de gevolgen van roken, zowel actief als passief. Dat zijn vijftienduizend doden per jaar. Onaanvaardbaar", oordeelt CD&V-Kamerlid Els Van Hoof. Ze ziet een groot draagvlak om forser op te treden tegen tabak en heeft daarom een plan uitgewerkt om het aantal slachtoffers drastisch terug te dringen.

Concreet wil CD&V sigaretten deze legislatuur minstens de helft duurder en roltabak zelfs dubbel zo duur maken. De verhogingen uit de taxshift noemt de partij alvast een stap in de goede richting. CD&V wil er wel over waken dat de dagbladhandelaars niet opdraaien voor die stijging, want het is de consument die de meerprijs moet voelen in zijn portemonnee. Van Hoof bepleit ook een algemeen verbod op tabaksreclame en het uitstallen of zichtbaar presenteren van tabaksproducten. En ze wil volledig neutrale sigarettenpakjes.

Voorts willen de christendemocraten sigaretten met smaak - zoals mentholsigaretten - zo snel mogelijk verbieden. Daarvoor moet niet gewacht worden op de deadline van 2020, uit de Europese tabaksrichtlijn, onderstreept Van Hoof. En ook voor de e-sigaret moet "een correct accijnsbeleid" worden uitgewerkt. "De e-sigaret mag roken niet leuk maken, noch een positief imago geven."

Tot slot bepleit CD&V het optrekken van de minimumleeftijd voor het aankopen van tabak van 16 naar 18 jaar. Ook N-VA pleit maandag trouwens voor die piste. "Onderzoek wijst uit dat jongeren nog steeds makkelijk naar tabaksproducten grijpen, maar ook dat ze een grotere kans lopen op een verslaving. Daarom is het belangrijk om minderjarigen zoveel mogelijk te ontraden om te roken", onderstreept N-VA-Kamerlid Renate Hufkens. Ook voor het budget van de sociale zekerheid zou dat een goede zaak zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234