Maandag 26/08/2019

CD&V wil Antwerpenaren verleiden met eigen 'En Marche'

Kan een traditionele machtspartij zichzelf heruitvinden als een nieuwe politieke beweging? Kris Peeters (CD&V) probeert het in Antwerpen, maar de vraag is of de sinjoor daarin meegaat.

Kris Peeters, het boegbeeld van de christendemocraten in Antwerpen, kon gisteren op veel belangstelling rekenen bij de voorstelling van zijn lokale kiescampagne. Met zijn nieuwe politieke beweging 'Thuis in 't Stad' wil hij de brug slaan tussen de groepen in Antwerpen.

De nieuwe weg is geen verrassing. Vorige week haalde de Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron nog de hoogste score bij de eerste verkiezingsronde. Hij zette zich met zijn politieke beweging 'En Marche' af tegen de klassieke partijen.

Bij CD&V proberen ze iets gelijkaardigs. "Dit is een politieke beweging die het gesprek aangaat met de Antwerpenaar", zegt Peeters. "Let op, die gesprekken zijn niet vrijblijvend. Ze zullen ook echt resoneren in onze visie en ons beleid in deze stad. We nodigen dus iedereen uit om deze politieke beweging te doen uitgroeien tot hét toekomstproject voor Antwerpen."

Paradoxaal

De lijsttrekker gaat op ronde door de Antwerpse districten. Daarbij kunnen burgers of verenigingen hem persoonlijk uitnodigen. Ook vrijwilligers zullen als 'stadsmussen' neerstrijken in Antwerpen om het gesprek aan te gaan. En net zoals in Gent komen er toekomstateliers waarin gedebatteerd wordt rond grote thema's, zoals mobiliteit.

"Het nieuwe is dat mensen geen lidkaart van CD&V nodig hebben om mee te werken aan dit project", zegt Nahima Lanjri, districtsraadslid in Borgerhout. "Het is belangrijk om de dialoog op een andere manier aan te gaan."

Het heeft wel iets paradoxaal: een klassieke machtspartij die zichzelf buiten het systeem plaatst. Antwerpen kende de afgelopen jaren verschillende succesvolle burgerbewegingen, zoals Ringland. In de strijd rond Oosterweel stond CD&V vele jaren regelrecht tegenover hen. Vraag is dan ook hoe oprecht de nieuwe koers zal overkomen bij de Antwerpenaar.

De concurrentie is enorm. Deze week werd in Antwerpen nog een gloednieuwe burgerbeweging 'Plan A' uit de grond gestampt. Net als CD&V gaat zij voor een brede dialoog tussen burgers.

Zullen meebeslissen

Maar vergis u niet: de christendemocraten weten waar ze mee bezig zijn. De kans is groot dat zij in 2018 zullen beslissen of Antwerpen een linkse of een rechtse coalitie krijgt. Vandaar dat de politieke beweging van Peeters zowel aan linkse als rechtse kiezers appelleert. CD&V ligt in het midden van het bed en wil die positie zoveel mogelijk uitspelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden