Maandag 29/11/2021

Dierenwelzijn

CD&V wil alle nertskwekerijen sluiten

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Meerderheidspartij CD&V zet druk op Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) om alle pelsdierhouderijen meteen te sluiten, mits er een financiële compensatie tegenover staat. "Er is geen maatschappelijk draagvlak meer voor nertskwekers", luidt het vandaag in De Standaard.

Vlaanderen telt vandaag nog 17 nertsfokkerijen die jaarlijks zo'n 200.000 pelzen produceren. In Wallonië en Brussel zijn pelsdierhouderijen sinds vorig jaar verboden. Dat ging daar makkelijker, omdat er geen kwekerijen meer waren.

Ook in Vlaanderen ligt een verbod op de pelsdierhouderij op tafel, maar de regering raakte het niet eens over het uitdoofscenario van de bestaande kwekerijen. CD&V en Open Vld hebben zich altijd verzet omdat ze de bestaande kwekerijen niet aan hun lot wilden overlaten. De christendemocraten vonden ook dat alleen een Europese oplossing zinvol zou zijn.

Na overleg met de sector maakt CD&V nu een bocht. "Er is geen maatschappelijk draagvlak meer voor nertskwekers. We vragen dat minister Weyts een regeling uitwerkt voor financiële compensatie en de nodige middelen vastlegt, zodat de pelsdierhouderij in Vlaanderen kan worden stopgezet tegen 1 januari 2017", zegt Vlaams parlementslid Bart Dochy (CD&V). "Ons standpunt is consequent naar dierenwelzijn, maar ook eerlijk tegenover de pelsdierhouders die hun activiteit dienen te stoppen."

Marnix Van Laecke, voorzitter van de federatie van pelsdierhouderijen, vindt dat per bedrijf moet bekeken welke compensatie er moet komen. "Niemand is vragende partij om op te houden. Wij zijn met 17 reglementair vergunde bedrijven: als we moeten stoppen, moet de minister ons uitkopen."

De Belgische Bontfederatie wil nog niet reageren. De federatie wacht liever een uitgewerkt voorstel van Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts af, zegt algemeen secretaris Isolde Delanghe. "Het is aan Ben Weyts om ons een voorstel te formuleren dat voldoende flankerende maatregelen bevat. Wil hij onze industrie weg, dan zullen daar compensaties tegenover moeten staan."

Weyts zelf onthoudt zich voorlopig van commentaar. "Wij gaan dit bespreken in de schoot van de regering en niet op het publieke forum", zei hij tegen de VRT. "Ik werk al maanden aan een regeling met het oog op de sluiting van de kwekerijen, en ben blij dat het draagvlak verruimt."

Sp.a: "Geen compensatie"

De linkse oppositiepartijen in het Vlaams Parlement zijn tevreden dat CD&V zich uitspreekt voor een verbod op nertskwekerijen. Sp.a en Groen dienden elk al een voorstel in om nertskwekerijen te verbieden.

Over een eventuele compensatie voor de bestaande kwekerijen zitten de linkse oppositiepartijen niet op dezelfde lijn. Groen heeft er begrip voor dat er een compensatie moet komen. Sp.a vindt die compensatie geen goed idee en stelt een uitdoofbeleid tot 2020 voor.

"Wij begrijpen dat er een compensatie moet komen voor de bestaande bedrijven. Het is aan minister Ben Weyts (N-VA) om dit uit te werken. Ondertussen kan het Vlaams Parlement wel al het principe van een verbod op nertskwekerijen stemmen. Ik leg daarom opnieuw een resolutie voor aan alle fracties, zodat we samen een einde kunnen maken aan het dierenleed", zegt Groen-parlementslid Hermes Sanctorum.

Sp.a-parlementslid Els Robeyns noemt het "een compleet fout signaal om het schaarse belastinggeld uit te geven aan financiële compensaties voor bedrijven die moeten sluiten". "Dag na dag verhogen de regeringen-Bourgeois en -Michel de facturen van alleenstaanden, gezinnen en kmo's, en dan zouden we de weinige middelen die er zijn uitgeven aan compensaties voor bedrijven die de dierenrechten schenden? Dat kan niet." Robeyns stelt een uitdoofbeleid voor. De pelsdierbedrijven zouden tussen nu en 2020 moeten verdwijnen, wat de betrokkenen de tijd geeft zich te heroriënteren.

Gaia: "Compensatie moet redelijk zijn"

Dierenrechtenorganisatie Gaia kan zich vanzelfsprekend vinden in het voorstel van CD&V. Zelfs een financiële compensatie voor de kwekers moet kunnen, al mag van "inhaligheid geen sprake zijn", luidt het in een persbericht.

Gaia beseft dat een compensatie noodzakelijk is. "Van een onmiddellijke stopzetting zonder compensatie kunnen we natuurlijk wel dromen, maar dat lijkt ons niet haalbaar", klinkt het. "Wel vinden we dat de compensatie voor de kwekers redelijk moet zijn en binnen de perken moet blijven."

Het voorstel tot sluiting ligt in de lijn met het tanende maatschappelijk draagvlak in Vlaanderen voor de kweek van pelsdieren voor bontproductie, klinkt het bij Gaia. "Hiermee kan meteen een eind komen aan het dierenleed dat gepaard gaat met de productie van bont", laat Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch in het persbericht optekenen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234