Zondag 23/02/2020

Buurtcriminaliteit

CD&V wil alle buurten op WhatsApp

Beeld EPA

CD&V dringt bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aan om werk te maken van meer WhatsApp-groepjes tegen buurtcriminaliteit. "Dit kan het aantal woninginbraken bijna halveren."

Buurtbewoners die zich inschrijven voor een gemeenschappelijke WhatsApp-chat om elkaar te waarschuwen voor 'verdachte gedragingen' in hun dorp: in Nederland zijn er al 5.000 groepjes die zo aan buurtpreventie doen via de smartphone. In ons land bestaan er volgens Kamerlid Franky Demon (CD&V) nog maar een kleine honderd.

Onder meer in het Limburgse Lanaken hebben inwoners via die app de krachten al gebundeld. Dat aantal kan en moet nog flink omhoog, vindt de CD&V'er. "WhatsApp-buurtpreventiegroepen worden als het burgerinitiatief van de toekomst gezien en als een vervanging van een buurtinformatienetwerk (BIN)", werpt Demon op.

Halvering

In zulke BIN's werken burgers en de lokale politie structureel samen en wisselen ze informatie uit over wat er in de buurt gebeurt. "Waarom daar niet WhatsApp voor gebruiken? Burgers die dat willen, kunnen zich daarbij aansluiten. Daarnaast moet ook de lokale politie op het groepje aangesloten zijn. In Nederland is al aangetoond dat dit systeem goed werkt."

Als het over veiligheid gaat, ligt de gemiddelde Belg vooral wakker van woninginbraak (57 procent) - meer dan van terreur (50 procent) en verkeersongevallen (48 procent), blijkt uit een algemene veiligheidsbevraging van het BIVV. "Bij 3 procent wordt dan ook effectief ingebroken", klinkt het.

Volgens onderzoek aan de Tilburg University halveert het aantal woninginbraken in buurten met een WhatsApp-groep. "De daling is langdurig. Bovendien verplaatsen de woninginbraken zich niet naar aangrenzende naastgelegen buurten die op een bepaald moment nog geen WhatsApp-groepen hebben", aldus onderzoeker Martijn Akkermans. Zo'n groep schrikt inbrekers - die vaak uit de buurt komen - af. Daarnaast zijn inwoners mogelijk alerter wanneer ze in een van deze groepen deelnemen. Bovendien beveiligen ze hun huis beter en stappen ze sneller naar de politie als ze in zo'n groep zitten.

'Niet achterophinken'

"Minister Jambon zou zijn schouders hier dus volop onder moeten zetten en de lokale zones moeten aansporen om daar werk van te maken. Binnenlandse Zaken zou de nodige opleiding en het kader hiervoor kunnen voorzien. We moeten meegaan met de nieuwe technologie en zorgen dat we niet achterophinken", meent Demon.

Jambon zelf ziet WhatsApp enkel als "een tool die de communicatie binnen een BIN kan versterken en verbeteren. Die BIN's vinden wij zeer belangrijk en ondersteunen wij waar we kunnen, maar het is aan de lokale autoriteiten om te bekijken welke communicatietool gebruikt wordt", zegt zijn woordvoerder.

De minister merkte in de Kamer ook al op dat er momenteel ook al aan richtlijnen wordt gewerkt voor het gebruik van sociale media in het kader van preventie en burgerparticipatie. Dus ook voor het aanwenden van WhatsApp bij de buurtinformatienetwerken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234