Zaterdag 24/08/2019

CD&V vult belangrijkste plaatsen op Senaatslijst in

CD&V heeft deze voormiddag de belangrijkste plaatsen op de Senaatslijst ingevuld. De derde plaats is voor aftredend senator Sabine de Bethune, terwijl Peter Van Rompuy - zoon van voorzitter van de Europese Raad Herman - als achtste op een strijdplaats terecht komt. Aftredend staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe duwt de lijst.

Meer gegadigden dan plaatsen
Dat Marianne Thyssen de lijst trekt was al bekend, net als plaats twee voor wit konijn Rik Torfs. Het puzzelen met de andere plaatsen heeft wel wat voeten in de aarde gehad, met meer gegadigden dan te verdelen verkiesbare plaatsen.

Maar nu is de kogel dus door de kerk. Senator en ondervoorzitter Wouter Beke komt op plaats vier, gevolgd door Hugo Vandenberghe, Els Schelfhout en Elke Tindemans. Plaatsen drie tot zeven worden met andere woorden volledig ingenomen door leden van de aftredende Senaatsfractie. Maar ook de overblijvers vonden opnieuw een plaatsje op de lijst. Dirk Claes wordt eerste opvolger, terwijl Els Van Hoof net achter hem mag plaatsnemen.

Jean-Luc Dehaene duwt bij opvolgers
Van Pol Van Den Driessche en Nahima Lanjri was al bekend dat ze opkomen voor de Kamer, Tony Van Parys liet intussen weten dat hij de nationale politiek vaarwel zegt. De twee overige fractieleden - Cindy Franssen en Jan Durnez - zijn gemeenschapssenatoren. Zij zouden - bij voldoende CD&V-stemmen - dus na de verkiezingen vanuit het Vlaamse parlement opnieuw kunnen worden aangesteld. Voormalig premier Jean-Luc Dehaene duwt bij de opvolgers. (belga/eb)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden