Vrijdag 27/11/2020

CD&V: "Vonnis voorlezen in rechtszaal is voorbijgestreefd"

Servais Verherstraeten.Beeld belga

CD&V dient een voorstel in om de grondwet te laten herzien zodat een vonnis niet langer integraal moet worden voorgelezen in de rechtszaal. In de zaak rond Lernout & Hauspie werd de voorlezing al eenmalig overgeslagen omdat die te veel tijd in beslag zou nemen.

Het voorlezen van een vonnis in de zittingszaal is voorbijgestreefd, stelt CD&V'er Servais Verherstraeten in zijn voorstel. De partij wil de voorlezing beperken tot de eigenlijke uitspraak en de -vaak lange- motivering weglaten. Die zou dan op een website kenbaar worden gemaakt aan het publiek.

"De tijd dat vonnissen uitsluitend onder de aandacht van het publiek werden gebracht door de journalisten van de schrijvende pers is al lang voorbij. Vandaag is het nut van die voorlezing zeer beperkt, zelfs onbestaande wanneer dat gebeurt voor een lege zittingszaal. Zeker wanneer blijkt dat het nagestreefde doel even goed of zelfs beter kan worden bereikt met moderne technieken van massacommunicatie", is te lezen.

Steun van PS
Om de aanpassing door te voeren, wil CD&V artikel 149 van de Grondwet aanpassen. Dat artikel werd aan het einde van de vorige legislatuur voor herziening verklaard en kan dus worden aangepast met een tweederdemeerderheid. Ook de PS diende eerder al een gelijkaardig voorstel in, dus CD&V verwacht snel medestanders te vinden.

Open Vld diende overigens twee jaar geleden al een voorstel in om de vonnissen niet langer op papier maar elektronisch mee te delen aan de betrokkenen. Het voorstel werd nog niet gestemd omdat de digitalisering van justitie niet van een leien dakje loopt.

"Zet het vonnis online"
De Orde van Vlaamse Balies vindt het voorstel van CD&V een goede zaak. "Het voorlezen van het vonnis is heel vaak een formaliteit, die veel moeite kost", zegt Dominique Matthys. "Ik heb net nog een vonnis gezien van 240 bladzijden, ook dat moet dan worden voorgelezen. Dat is niet meer efficiënt."

Tegelijk heeft het voorlezen ook soms nut, vindt Matthys. "De advocaten moeten immers snel kunnen overwegen om beroep aan te tekenen. De wetgever zal dus moeten voorzien in een andere manier van informeren die even goed of beter is. Het vonnis snel op een website publiceren kan een oplossing zijn."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234