Zaterdag 23/10/2021

CD&VVerkiezingscampagne

CD&V valt N-VA frontaal aan

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Een maand voor de verkiezingen probeert de noodlijdende CD&V de bakens te verzetten. In een opiniestuk serveert Kris Peeters de sociaal-economische voorstellen van de N-VA af. Hij noemt die ‘onsamenhangend’ en ‘vaag’. Ook Hilde Crevits loopt zich warm.

Minister van Werk Peeters viseert vooral de N-VA-voorstellen rond het sociaal overleg. De Vlaams-nationalisten willen de Groep van Tien kortwieken. De bonden en werkgevers onderhandelen beter per sector. “We hebben door onze invulling van het sociaal overleg veel minder schade geleden dan de rest van Europa tijdens de crisisjaren van 2008 en later”, schrijft Peeters in zijn opiniestuk. “Dat negeren om verder te gaan met een onsamenhangend plan, daar pas ik voor. Het sociaal overleg is voor sommigen een handige zondebok.” Hij wijst erop dat de eerste slachtoffers van het N-VA-model de werknemers en de kmo’s zullen zijn.

Peeters stelt zich ook vragen bij de “vage plannen” van de N-VA om de werkloosheidsuitkeringen in de tijd te beperken en de index te hervormen. “Die partij moet daar maar eens klare wijn over schenken. Wat gaat dit betekenen voor de mensen?”, vult hij aan in een telefonische reactie. “Het debat mag voor mij best hard zijn, maar wel op de inhoud. Dan staat mijn partij het sterkst.” Peeters’ timing is niet toevallig: vandaag presenteert het Federaal Planbureau zijn langverwachte doorrekeningen van de kiesprogramma’s.

Lees ook: Wat is uw vraag aan CD&V-voorzitter Wouter Beke? Stel ze hier

Crevits kandidaat-minister-president?

Met de uitval van Peeters probeert CD&V de bakens te verzetten. De partijleiding beseft dat het stilaan nu of nooit is om een hoofdrol op te eisen in de verkiezingscampagne. Voorlopig moeten de christendemocraten lijdzaam toezien hoe N-VA en Groen de meeste aandacht wegkapen. CD&V kan daar weinig tegenover plaatsen. Getuige daarvan de peiling van de VRT en De Standaard eerder deze week. Daarin behaalt de partij nog maar 14,7 procent van de stemmen. Het statuut van CD&V als op een na grootste partij van Vlaanderen wordt bedreigd door Groen en Open Vld. Voor de CD&V-top is het duidelijk: er moet iets gebeuren.

Inbreken in de tweestrijd tussen N-VA en Groen is opdracht nummer één. Peeters wordt daarom de arena ingestuurd. De kans bestaat dat hij daar al snel het gezelschap krijgt van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. In de Wetstraat en vooral op het N-VA-hoofdkwartier doet het gerucht de ronde dat Crevits zich komend weekend kandidaat zal stellen als Vlaams minister-president. Op die manier zou ze de rechtstreekse uitdager worden van N-VA-voorzitter Bart De Wever, die de functie ook ambieert.

Kris Peeters en Hilde Crevits (hier op een familiedag van hun partij in Plopsaland in 2017) worden speerpunten in de CD&V-campagne. Beeld BELGA
Kris Peeters en Hilde Crevits (hier op een familiedag van hun partij in Plopsaland in 2017) worden speerpunten in de CD&V-campagne.Beeld BELGA

Voluit

Crevits noch het CD&V-hoofdkwartier wil dit gerucht bevestigen. Als er nieuws is, zal het eigen verkiezingscongres hier als eerste over ingelicht worden, luidt het. CD&V congresseert zondagochtend in Genk. “Hilde Crevits is de leading lady van CD&V en van Vlaanderen”, vertelt een vooraanstaande bron binnen CD&V. “Ze heeft een heel ander profiel dan De Wever. Het zou niet slecht zijn om haar tegen hem uit te spelen in de campagne. Het model-Crevits tegenover het model-De Wever: daar zit muziek in voor ons.”

Sowieso wil CD&V vanaf zondag een paar versnellingen hoger schakelen, om toch nog zo veel mogelijk onbesliste kiezers te overtuigen. “Als partij hadden we besloten om tot de allerlaatste dag te besturen en belangrijke hervormingen door te voeren”, zegt Peeters. “Vanaf zondag gaan we voluit in campagne.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234