Woensdag 21/08/2019

CD&V torpedeert Di Rupo

Wouter Beke. Beeld REUTERS

Het zit er bovenarms op tussen de Vlaamse christendemocraten en de Franstalige socialisten. CD&V kan het niet verkroppen dat formateur Elio Di Rupo (PS) beweert dat hij de communautaire voorstellen van CD&V-voorzitter Wouter Beke vrijwel volledig overgenomen heeft, terwijl Beke zelf cruciale verschillen ziet tussen zijn nota en die van Di Rupo. "Di Rupo heeft zware stenen boven op een uitgebalanceerde kruiwagen gegooid", zo bekritiseert Beke het communautaire luik van de formateursnota. "Die kruiwagen bolt niet meer."

De nota moet herschreven worden, zo herhaalt CD&V zijn intussen bekende standpunt. Maar dan nog is het niet zeker dat Beke de benen onder de onderhandelingstafel zal steken. "Alleen als Di Rupo een tweederdemeerderheid kan garanderen."

Nodeloos te zeggen dat de Franstalige socialisten het in Keulen horen donderen. "Dat ze hun mening tijdens de onderhandelingen komen verdedigen, net zoals de andere partijen die bezwaren geuit hebben", klinkt het uiterst geagiteerd bij Di Rupo.

PS is niet de enige partij die zich blauw ergert aan CD&V. Ook de andere partijen snappen niet wat de christendemocraten bezielt. "We blijven pogingen ondernemen om CD&V tot enige normaliteit te bewegen", zegt een Vlaamse partijvoorzitter. "Maar dat wordt een erg ambitieuze doelstelling. Beke overdrijft echt in zijn grote communautaire bezwaren. Get over it."

Audiëntie
Door de voortdurende vijandigheden tussen CD&V en PS is het zelfs niet meer helemaal zeker dat Di Rupo vandaag op audiëntie gaat bij de koning. Die houdt het ontslag van de formateur sinds vrijdag in beraad en laste een 'bezinningsperiode' in.

Via tal van informele contacten trachten de verschillende partijen nog steeds CD&V er toch toe over te halen aan de onderhandelingstafel te gaan zitten en daar de nota aan te passen. Sp.a-voorzitter Caroline Gennez riep zelfs op om het erg beladen hoofdstuk over Brussel "uit de onderhandelingen te halen", om zo de federale gesprekken te deblokkeren. Die piste is CD&V alvast niet ongenegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden