Zaterdag 27/02/2021

CD&V tegen splitsing Brusselse politiezones

CD&V Brussel is niet te spreken over de plannen van PS-burgemeesters Willy Decourty (Elsene) en Freddy Thielemans (Brussel) om de politiezone Brussel-Elsene te splitsen. De christendemocraten willen net een samenvoeging van de verschillende Brusselse politiezones tot één zone, wat moet leiden tot een meer coherent veiligheidsbeleid. De Brusselse CD&V-parlementsleden Walter Vandenbossche en Bianca Debaets, tevens gemeenteraadslid in Elsene, vinden het “wraakroepend” dat de twee burgemeesters “eigen meningsverschillen en ruzie laten primeren op het algemeen belang”. Decourty en Thielemans ruziën al jaren over hun gemeenschappelijke politiezone. Zelf pleiten de CD&V’ers voor de samenvoeging van de verschillende politiezones, om zo efficiënter te kunnen werken en “meer blauw op straat te krijgen”. Ze verwijzen naar de rellen in Anderlecht van afgelopen weekend, die volgens hen “nogmaals de onmacht van lokale besturen aantonen om accuraat te reageren in crisisstuaties”. Brussels sp.a-parlementslid Sofie Brouhon, die het vaderschap van de eis voor één hoofdstedelijke politiezone claimt, hekelt de “tweeslachtige houding” van CD&V en van de federale regering in het dossier. Die laatste besliste afgelopen vrijdag dat politiezones moeten kunnen samensmelten of uit elkaar gaan als ze daar zelf vragende partij voor zijn. De aanleiding voor die regeling is de wens van de Limburgse politiezones van Lanaken en Maasmechelen om te fusioneren. Een fusie zou wel veel makkelijker worden dan een splitsing, waarvoor nog een hele juridische regeling moeten worden uitgewerkt.

Ministers willen veiligheid huisartsen verhogen

Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) en haar collega van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) hebben een sensibiliseringscampagne gelanceerd die huisartsen moet wijzen op veiligheidsriscio’s en hun veiligheidsgevoel moet vergroten. Onder de slogan ‘Respecteer de veiligheid van uw arts’ lanceerden de ministers een website en een draaiboek met preventiemaatregelen. Het aantal agressiegevallen tegenover huisartsen is weliswaar licht gedaald (557 meldingen in 2008 tegenover 588 in 2007), maar volgens de ministers is het aantal incidenten veel groter. Heel wat artsen doen immers geen aangifte, omdat ze hun patiënten goed kennen, klinkt het. Turtelboom en Onkelinx kondigden ook aan het proefproject voor een centraal noodnummer (1733) vanaf januari 2010 uit te breiden naar de provincie Luxemburg. Momenteel kunnen inwoners van Henegouwen en Brugge zowel de dokter van wacht als de 100-centrale via dat ene nummer bereiken. Op termijn moet er een centrale dispatching komen, waardoor er minder tijd verloren gaat en het voor huisartsen, doordat ze anoniem blijven, veiliger wordt.

Waals Gewest niet te vinden voor Nederlandse kilometerheffing

Een autowegenvignet dat op de voorruit gekleefd wordt is voorbijgestreefd, maar het Nederlandse systeem van kilometerheffing is voor Waals minister van Openbare Werken Benoît Lutgen geen goede oplossing. Dat antwoordde hij op vragen in de bevoegde Waalse commissie. Volgens Lutgen is niet alles slecht in het Nederlandse systeem, maar wordt er te weinig rekening gehouden met zaken zoals het beroep of de samenstelling van het gezin. Dergelijke factoren zouden volgens de minister aanleiding moeten geven tot een korting op de heffing. Voor Benoît Lutgen moet een vignet of kilometerheffing neutraal zijn voor de Walen. Ook moet er over gewaakt worden dat een toerist niet gestraft wordt voor een kort verblijf. “Een studie heeft uitgewezen dat een Nederlandse toerist gemiddeld 2,3 dagen in Wallonië verblijft. Hij is niet bereid om meer dan 10 euro uit te geven voor het gebruik van de autowegen”, stelde de minister. In de begroting staat 25 miljoen euro ingeschreven als opbrengst van een vignet of heffing. De regeerverklaring bepaalt dat Wallonië alleen met een betaalsysteem kan starten, maar Lutgen kiest voor overleg met de andere gewesten. “Het moet mogelijk zijn iets goed en rechtvaardig te doen”, besloot hij.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234