Zaterdag 19/10/2019

CD&V: ‘Seks vanaf 14 jaar mag’

Terwingen wil een einde maken aan de huidige juridische tegenstrijdigheid. Momenteel stelt één wetsartikel dat seks met penetratie vanaf 14 jaar geen verkrachting genoemd kan worden als er sprake is van wederzijdse toestemming, terwijl een artikel álle seksuele handelingen strafbaar stelt onder de leeftijd van 16 jaar. Eind deze maand spreekt het Grondwettelijk Hof zich uit over de kwestie.

‘Le nouveau CD&V est arrivé’, kreeg parlementslid Raf Terwingen gisteren op een gegeven moment te horen. Zijn wetsvoorstel om seks legaal te maken vanaf 14, is dan ook behoorlijk onpreuts voor een christendemocraat - al pleitte partijgenote Miet Smet tien jaar geleden al voor een soortgelijke beweging. Terwingens bedoeling is vooral om de verwarring in de strafwet op te lossen. Die bepaalt dat een minderjarige vanaf zijn veertiende kan instemmen met seks (met penetratie dus), maar ook dat seksuele handelingen - inclusief een intieme kus of streling - strafbaar zijn onder de 16 jaar wegens aanranding van de eerbaarheid.“Dit is juridisch onlogisch, dus we moeten een keuze maken”, legt Terwingen uit. “De leeftijdgrens om in te stemmen met seks optrekken tot 16 jaar lijkt mij een stap terug in de tijd, alles gelijkstellen op 14 jaar is beter. Vooreerst heeft de wetgever het in 1989 al zo aangegeven, en ten tweede sluit het ook beter aan bij de realiteit: de gemiddelde leeftijd waarop tieners voor het eerst seks hebben is 15 jaar en half. We moeten niet tot elke prijs conservatief willen zijn als het over dit onderwerp gaat, hé.”Zijn wetsvoorstel wordt evenwel niet overal op gejuich onthaald. Zo is Sensoa, opmerkelijk genoeg, niet per definitie een voorstander van de verlaging van de leeftijdsgrens met twee jaar, maar veeleer van het uitwerken van een regeling voor min-16-jarigen. Ook professor Liesbet Stevens (KU Leuven), experte op het gebied van seksueel strafrecht, pleit voor een genuanceerde benadering van het probleem.“De grens voor seksuele handelingsbekwaamheid hangt af van de relatieve machtscontext”, steekt professor Stevens van wal. “Als je die grens onvoorwaardelijk verlaagt tot 14 jaar, wordt een relatie tussen een meisje van 14 en een jongen van 18 op dezelfde manier bekeken als een relatie tussen datzelfde meisje en een man van 40. Terwijl dat géén vergelijkbare context is. Het risico op seksueel misbruik neemt exponentieel toe vanaf een leeftijdsverschil van zes jaar.”De verouderde sekswetten mogen dan ook niet “holderdebolder” gemoderniseerd worden, de problematiek vereist een grondig debat. Stevens: “Als de leeftijdsgrens verlaagd wordt, wordt het ook veel moeilijker voor de parketten om op te treden als een 15-jarig meisje bijvoorbeeld verleid wordt door de buurman, die haar vervolgens opzadelt met een kind. Probleem is dat de seksuele strafwetgeving tegemoet moet komen aan twee doelstellingen: het bestraffen van seksueel geweld én het beschermen van jonge mensen waarbij ze tegelijkertijd toch de ruimte krijgen voor hun eigen seksuele ontwikkeling in een veilige en machtsevenwichtige omgeving.”

Maximaal verschil

De leeftijdsgrens verlagen sluit misschien meer aan op de gemiddelde seksuele rijpheid van hedendaagse tieners, maar als ze oudere mannen meer vrijheid geeft om met jonge meisjes ‘aan de slag’ te kunnen gaan is er volgens Liesbet Stevens iets niet pluis. Het enige objectieve criterium om de seksuele handelingsbekwaamheid te begeleiden, is een maximaal leeftijdsverschil, aldus de professor. “Een maximaal leeftijdsverschil van vijf jaar tussen de partners lijkt mij aangewezen als conditio sine qua non bij het herbepalen van de leeftijdsgrens. Als een 14-jarig meisje dan toch een relatie wil hebben met een 36-jarige man, moet die man maar twee jaar geduld uitoefenen om een seksuele relatie met haar te hebben”, besluit Stevens.Raf Terwingen ziet zo’n voorwaarde wel zitten, en denkt zelfs aan een kleiner leeftijdsverschil van drie of vier jaar. Vooraleer hij zijn wetsvoorstel op punt zet, wil hij evenwel het antwoord van het Grondwettelijk Hof afwachten. Dat buigt zich momenteel over de mogelijke schending van het gelijkheidsbeginsel wat de seksuele meerderjarigheid betreft. De uitspraak van het rechtscollege wordt eind deze maand verwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234