Vrijdag 23/04/2021

CD&V rond met alle modellijsten

Aftredend Kamerlid Michel Doomst staat zowel bij de effectieven als bij de opvolgers bovenaan de lijst. Beeld UNKNOWN
Aftredend Kamerlid Michel Doomst staat zowel bij de effectieven als bij de opvolgers bovenaan de lijst.Beeld UNKNOWN

Het politiek bestuur van CD&V heeft vandaag groen licht gegeven aan alle modellijsten voor de federale parlementsverkiezingen van 13 juni. De meeste namen raakten intussen bekend, al volgde pas nu bevestiging voor Leuven, B-H-V en Limburg. Een overzicht.

Het startschot van de lijstvorming bij CD&V werd twee weken geleden gegeven. Niet aftredend premier Yves Leterme, maar partijvoorzitster Marianne Thyssen zou als nationaal boegbeeld de Senaatslijst gaan aanvoeren.

Bovendien besliste de partij om geen aftredende senator, maar wel professor kerkelijk recht Rik Torfs als wit konijn naar de tweede plaats te katapulteren. Een beslissing die het leggen van de rest van de puzzel er zeker niet makkelijker op maakte. De CD&V zit momenteel met acht rechtstreeks verkozenen in de Senaat (plus twee gemeenschapssenatoren en twee gecoöpteerden).

Uiteindelijk kwam aftredend senator Sabine de Bethune op de derde plaats terecht, gevolgd door haar collega-fractieleden Wouter Beke, Hugo Vandenberghe, Els Schelfhout en Elke Tindemans. Peter Van Rompuy - zoon van voorzitter van de Europese Raad Herman - kan met positie acht rekenen op een strijdplaats. Dirk Claes werd eerste opvolger, terwijl Els Van Hoof zich met de tweede opvolgersplaats tevreden moet stellen. Ontslagnemend staatssecretaris Etienne Schouppe duwt bij de effectieven, voormalig premier Jean-Luc Dehaene steunt de opvolgers.

Leterme en De Crem
Ontslagnemend premier Yves Leterme voert dan weer de lijst aan in West-Vlaanderen. Kamerlid Nathalie Muylle komt er op twee, gevolgd door minister van Justitie Stefaan De Clerck en de Kamerleden Hendrik Bogaert en Luc Goutry. Rita Demaré uit Hooglede staat op de zesde plaats, terwijl Kamerlid Roel Deseyn als eerste opvolger zijn weg naar het halfrond lijkt te zullen vinden. Senator Pol Van Den Driessche duwt bij de effectieven, Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits steunt onderaan de opvolgerslijst. Momenteel beschikt CD&V over vier West-Vlaamse zetels.

In Oost-Vlaanderen leidt ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem de strijd om de kiezer. De tweede plaats gaat er naar Kamerlid Leen Dierick, gevolgd door haar collega's Stefaan Vercamer en Lieve Van Daele. Filip Van Laecke en Bert Van Daele krijgen plaatsen vijf en zes. Bij de opvolgers staat Jenne De Potter bovenaan, terwijl Vlaams minister Joke Schauvliege er de hekken sluit. CD&V heeft in Oost-Vlaanderen vijf zetels te verdedigen.

Vervotte en Vanackere
Op de Antwerpse lijst prijkt minister van Ambtenarenzaken Inge Vervotte bovenaan. Samen met fractieleider in de Kamer Servais Verherstraeten, senator Nahima Lanjri en de Kamerleden Jef Van den Bergh, Mia De Schamphelaere en Luc Peetermans moet ze er zes zitjes verdedigen. De lijstduwer werd er Philip Heylen. Minister-president Kris Peeters duwt dan weer de Antwerpse opvolgerslijst, die wordt aangevoerd door aftredend Kamerlid Kristof Waterschoot.

Dat minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere de lijst aanvoert in Brussel-Halle-Vilvoorde raakte ook al bekend. Aftredend Kamerlid Sonja Becq staat op de tweede plaats, haar collega Michel Doomst op drie. Maar Doomst trekt ook bij de opvolgers, die er op zijn beurt weer gevolgd wordt door Sonja Becq. Een manier om de toekomst van beide parlementsleden toch veilig te stellen, aangezien de CD&V er momenteel maar over twee zetels beschikt. Lijstduwers zijn Marc Van Asch bij de effectieven en Brussels minister Brigitte Grouwels bij de opvolgers.

Lijsten verder invullen
In Limburg, waar er vier zetels te verdedigen zijn, trekt Raf Terwingen de lijst. Hij wordt bijgestaan door zijn aftredende collega-Kamerleden Liesbeth Van der Auwera op twee en Gerald Kindermans op drie. Die laatste trekt ook bij de opvolgers. Ali Caglar is de vierde naam bij de effectieven. Lijstduwer is Europarlementslid Ivo Belet, terwijl de opvolgers steun krijgen van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen.

De Leuvense lijst wordt dan weer getrokken door staatssecretaris Carl Devlies, gevolgd door Katrien Partyka op twee. Eerste opvolger is Ingrid Claes. Monique Swinnen duwt bij de effectieven, Jan Laurys doet hetzelfde bij de opvolgers. De partij beschikt in Leuven momenteel over twee Kamerzetels.

In de loop van de volgende uren en dagen zullen de lijsten verder worden ingevuld. Maar hoe dan ook zullen alle modellijsten vanavond al worden voorgelegd aan de provinciale besturen. Dinsdagavond volgt dan de definitieve goedkeuring door de algemene vergadering. (belga/ka)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234