Zaterdag 23/01/2021

CD&V presenteert de puinhopen van paars

Al het voluntarisme van premier Verhofstadt ten spijt gaat het almaar slechter met ons land. Veel slechter in ieder geval dan toen Jean-Luc Dehaene nog premier was. De belastingdruk is gestegen, de begrotingsoverschotten zijn in werkelijkheid tekorten, de werkgelegenheidsgraad stijgt niet, onze economie groeit trager dan het Europees gemiddelde en het Zilverfonds is eigenlijk een lege doos. Ziedaar de analyse van de Vlaamse christen-democraten: 'We presenteren de échte cijfers, anders is een zindelijke verkiezingscampagne onmogelijk'.

Brussel

Eigen berichtgeving

Ruud Goossens

'U hebt nog iets meer dan twaalf uur om eindelijk eens een positief plaatje op te leggen', sneerde Guy Verhofstadt naar CD&V-voorzitter Stefaan De Clerck in het laatste kopstukkendebat aan de vooravond van de federale verkiezingen van vorig jaar. Uitentreuren had De Clerck er Vlaanderen van proberen te overtuigen dat het, in tegenstelling tot de paarse 'goednieuwsshow', niet goed ging met onze economie. Maar de Vlaming geloofde het pas toen de Nationale Bank kort na de verkiezingen met onheilstijdingen op de proppen kwam. Toen zat CD&V al niet meer aan de federale onderhandelingstafel.

Het is een scenario dat De Clercks opvolger Yves Leterme koste wat het kost wil vermijden. Daarom vlooide het jonge kamerlid Hendrik Bogaert de afgelopen maanden en weken allerlei rapporten (van de Europese Commissie, de Nationale Bank, het federaal parlement, de Oeso, de KBC of de regering zelf) uit om zo de 'échte cijfers' van vijf jaar Verhofstadt te presenteren. "Om een zindelijke campagne te kunnen voeren is er nu nood aan objectieve gegevens", zegt Leterme. "Nu is reeds 67 procent van de mensen zijn vertrouwen in paars kwijt. Het komt erop aan ook de rest van de bevolking te overtuigen." Voor dat goede doel is Leterme zelfs bereid om net voor de Vlaamse verkiezingen even een federaal petje op te zetten: geen enkel cijfer dat gisteren werd gepresenteerd had immers betrekking op het Vlaamse niveau. Verrassend zijn de resultaten van Bogaerts onderzoek zeker: zo is de belastingdruk nooit zo hoog geweest als nu, zeggen de christen-democraten, in weerwil van de paarse berichten. Over de hele legislatuur bedraagt de gemiddelde belastingdruk 46,2 procent, tegenover 45,9 procent onder Dehaene II en 44,6 procent onder Dehaene I. CD&V zegt dat enkel Zweden en Denemarken 'beter' scoren, maar daar zakte de belastingdruk de voorbije jaren wel. "Als paars voortdoet, veroveren we op onze Olympische Spelen in 2016 de gouden medaille voor belastingdruk", schamperde Leterme. Tegelijk gaf hij wel toe dat jobcreatie de belastingdruk doet stijgen en dat de druk voor sommigen wel was gedaald. "Maar in globo is het een nuloperatie." Bogaert zei vooraf dat hij niet enkel met negatieve cijfers voor de dag wilde komen, maar dat lukte niet. Ook met de begroting zit het immers niet goed: volgens de CD&V'er kan paars geen vijf overschotten op rij voorleggen, maar wel vijf tekorten. Bogaert vindt het immers onterecht dat "het tekort op de federale begroting wordt goedgemaakt dankzij de overschotten op de sociale zekerheid". Enkel in 2003 was er, dankzij de overname van het Belgacom-pensioenfonds, een licht overschot van 0,9 procent: "Maar zonder die truc was er ook dan een tekort van 3,2 procent". Tegelijk stelt Bogaert vast dat paars de uitgaven in de gezondheidszorg niet onder controle heeft: in 2003 bedroeg de reële groei geen 4,5 procent (zoals overeengekomen in het regeerakkoord) maar wel 6,1 procent.

Maar er is nog meer slecht nieuws: onze economische groei (1,55 procent) blijft onder het Europees gemiddelde (1,6 procent), terwijl we ten tijde van Dehaene II (2,47 procent) beter deden dan Europa (2,35 procent). Daarmee erkennen de christen-democraten wel dat Verhofstadt onder een slechter economisch gesternte bestuurde dan Dehaene. Op het vlak van de tewerkstellingsgraad gaat het iets beter maar ook niet echt goed: met 59,5 procent doen we het nipt beter dan in 1999 (59,3 procent). Bovendien creëerde Verhofstadt I 42.000 jobs minder dan Dehaene II en deed België het met 124.000 nieuwe jobs relatief gezien ook veel slechter dan Nederland.

Ook over onze pensioenen moeten we ons zorgen maken, als CD&V gelijk heeft. "Als we een economische boekhouding toepassen op het Zilverfonds zit er geen 9,449 miljard euro in, maar slechts 1,965 miljard euro", zegt Bogaert. "Daarmee kan de overheid niet eens één maand aan haar pensioenverplichtingen voldoen." Tot slot zijn de transfers van Vlaanderen naar Wallonië met 750 miljoen euro gestegen tot 5,43 miljard euro, luidt het. De conclusie van Leterme en Bogaert was duidelijk: "Paars werkt niet".

Hendrik Bogaert: 'In het Zilverfonds zit net niet genoeg om één maand pensioenen uit te betalen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234