Donderdag 24/06/2021

CD&V ontwaart 'ander' VHM-schandaal

Brussel

Eigen berichtgeving

Douglas De Coninck

Voorzitter Bob De Ridder van de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij heeft vorig jaar 10.000 euro ontvangen van het kabinet van minister van Huisvesting Jaak Gabriels (VLD). Diezelfde De Ridder bezondigde zich ook aan het "aanzetten tot valsheid in geschrifte".

Die beweringen werden gisteren geuit door Vlaams parlementslid Carl Decaluwé (CD&V). Geflankeerd door zijn collega's Veerle Heeren en Eric Van Rompuy eiste hij op een persconferentie het ontslag van Gabriels en het nieuwe management dat die aan de top van de VHM plaatste.

De sector van de sociale huisvesting is van oudsher een machtsbastion van CD&V. Daar leek verandering in te komen nadat een audit van de Vlaamse regering in grote lijnen de berichtgeving in De Morgen over misbruiken met fondsen voor de sociale huisvesting had bevestigd. Gabriels stuurde bij de VHM de nummers 1, 2 en 3 de laan uit nadat een audit had aangetoond dat zij weinig of niets hadden ondernomen tegen misbruiken en zich vooral uitputten in het voorkomen dat die aan het licht konden komen. CD&V geeft nu een andere lezing van de feiten. "Gabriels is een cowboy die deze instelling destabiliseert om er zijn mannetjes te kunnen droppen in een machtsstructuur", aldus Van Rompuy. In een antwoord op een parlementaire vraag had Gabriels onlangs gezegd dat De Ridder als VHM-voorzitter niet meer verdient dan 3.000 euro aan onkosten. Decaluwé zegt dat hij bij het Rekenhof het bewijs vond "dat de minister in het parlement heeft gelogen". Op 22 februari 2002 zag De Ridder 10.000 euro op zijn rekening verschijnen, komende van het kabinet van Gabriels. Decaluwé verwijt De Ridder ook een e-mail te hebben verstuurd aan de raad van bestuur met de vraag - tien maanden na datum - om het besluit tot aanwerving van speciaal adviseur Peter De Boeck anders te formuleren.

Op het kabinet-Gabriels wordt die laatste aanklacht weggelachen als zijnde een pure procedurekwestie. "Als dat al 'aanzetten tot valsheid in geschrifte' is", zucht woordvoerder Mark Van Leeuw. Aan de betaling aan De Ridder is volgens hem evenmin iets geheimzinnigs: "Dat bedrag is gestort door het kabinet, van op de post 'vergoedingen aan experten'. Het voorzitterschap van de VHM is geen voltijdse taak, maar Bob De Ridder is een manager die we uit de privé-sector hebben weggehaald, die elke dag van 's ochtend tot 's avonds met huisvesting bezig is en ons op dagelijkse basis advies verleent. Daarvoor is hij betaald, als externe expert, en dus níét als surplus bij zijn voorzitterschap. De minister heeft dan ook helemaal niet gelogen."

Decaluwé zei gisteren "een verband" te zien tussen zijn oppositiewerk en het recentelijk doorspelen van een aantal nieuwe dossiers over mogelijke misbruiken in de sociale huisvesting aan justitie (DM 26/4). Volgens CD&V gaat het om oude dossiers die al door justitie zijn onderzocht en een na een werden geseponeerd. "Niet waar", zegt Van Leeuw. "Het ging om nieuw vastgestelde feiten bij huisvestingsmaatschappijen, waaronder enkele die eerder inderdaad al eens het voorwerp uitmaakten van gerechtelijk onderzoek. Nu was echter gebleken dat de VHM niet alle informatie had doorgespeeld. Da's een heel verschil. We hebben de auditrapporten inderdaad eerst laten bespreken in het Vlaams Parlement, wat Decaluwé nu mogelijk maakt te roepen dat de feiten 'al vier maanden bekend' zijn, maar het is juist op uitdrukkelijk verzoek van datzelfde parlement dat we de rapporten eerst daar hebben besproken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234