Maandag 19/04/2021

Brief van de dag

CD&V, nu moeten jullie reageren. Laat Francken weten dat het genoeg is

Mark Van de Voorde. Beeld Thomas Vanhaute
Mark Van de Voorde.Beeld Thomas Vanhaute

Mark Van de Voorde is oud-hoofdredacteur van Kerk en leven en speechschrijver van Yves Leterme en Herman Van Rompuy.

Het wordt almaar erger. Woensdagavond gebruikt staatssecretaris Theo Francken (N-VA) de hashtag #opkuisen in zijn tweet over de transitmigranten in het Maximiliaanpark.

Neen, Francken is niet bevoegd voor de Brusselse vuilniskarren, als u dat dacht, wel voor het asiel- en migratiebeleid van dit land. Dus moet hij niet komen vertellen dat wij hem verkeerd hebben begrepen en dat hij bedoelde dat het zwerfvuil moet worden opgehaald. Ik hoop wel dat voor hem transitmigranten niet zoiets als 'zwerfvuil' zijn of worden.

Niet te geloven, we hebben hem dus toch verkeerd begrepen, liet hij donderdag weten. Dat deed hij met een sneer naar links. "Ik kuis problemen op. En ik ga dat blijven doen. De linkse puinhopen zijn immens."

Hoe stout waren wij toch, te denken dat hij het over mensen had en niet over problemen. Maar, staatssecretaris Francken liet toch even in zijn ziel kijken. Hij zette donderdagmiddag een nieuwe tweet online en daarin liet hij het woord 'opkuisen' achterwege. Dat is niet bepaald slim van hem: het ging dus toch over 'mensen opkuisen', anders zou hij zijn eigen tweets niet moeten 'opkuisen'.

Mensen blijven mensen

Wat die problemen betreft, ik weet best dat iets moet worden gedaan opdat de overlast aan het Brusselse Noordstation eindigt. Ik ben het er uiteraard mee eens dat wie hier is terechtgekomen ook hier asiel moet aanvragen. En ik besef maar al te goed dat wie van hier naar het VK wil zichzelf overlevert aan criminele bendes van mensensmokkelaars. Dat weet ik allemaal. Dat weten we allemaal. Maar mensen blijven mensen en die behandel je niet als iets dat moet worden 'opgekuist' (ook al zeg je achteraf dat het over problemen ging).

Ik vraag aan de heer staatssecretaris dat hij eens in de spiegel kijkt en, zichzelf diep in de ogen kijkend, de vragen stelt: Wat zou ik doen als ik ellende en armoede dien te ontvluchten? Zijn voor mij alle mensen evenwaardige medemensen en zie ik als christen (de heer Francken noemt zichzelf een christen, dacht ik) hen dan ook als mijn broers en zussen, want kinderen van God? Besef ik mijn verantwoordelijkheid voor wat mijn volksgenoten denken over 'vreemden'? Besef ik wel voldoende wat haat tegen vreemden kan teweegbrengen (wetende wat de geschiedenis ons daarover vertelt)?

Het Brusselse Maximiliaanpark, waar vluchtelingen en asielzoekers soms kamperen. Beeld Tim Dirven
Het Brusselse Maximiliaanpark, waar vluchtelingen en asielzoekers soms kamperen.Beeld Tim Dirven

Ik vraag aan de partijen van de meerderheid, bovenal aan de christendemocraten – want die moeten weten wat het christendom over barmhartigheid en naastenliefde zegt – de moed om het stilzwijgen te doorbreken en eindelijk te laten weten dat het genoeg is geweest. Indien ook zij zwijgen, zijn ze medeverantwoordelijk voor het stilzwijgend afglijden van de tijdgeest naar racisme (zij weten wat daaruit volgt). Ook zij dienen in de spiegel te kijken en hun geweten te bevragen. Het is genoeg geweest.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234