Dinsdag 27/07/2021

CD&V moet meteen achtervolgen

In zeven haasten flanste CD&V gisteren een persconferentie in elkaar om de kritiek op haar sociaaleconomische investeringsplan te pareren. De partij kon niet vermijden dat het langverwachte openingsweekend van de campagne werd gekaapt door N-VA en Open Vld.

Een gekunstelde powerpointpresentatie, inderhaast gemaakte kopieën en drie technici die het moesten komen uitleggen. De magere opkomst was niet de enige reden waarom de sfeer op de persconferentie van CD&V te snijden was. Enkele uren eerder was de kiesbelofte van Vlaams minister-president Kris Peeters - "700 euro netto extra voor elke Vlaming" - vakkundig neergesabeld.

In De Standaard lekte een rapport uit van de Hoge Raad van Financiën (HRF), waaruit bleek dat de verhoging van de belastingvrije som - wat CD&V voorstelt - vooral de hogere inkomens bevoordeelt. Bovendien zou de kostprijs veel hoger uitvallen dan de vooropgestelde 3 miljard euro.

Jobkorting

Nonsens, stelden de CD&V-technici. "De HRF houdt rekening met het gezinsinkomen, niet met het individuele inkomen. Als je 700 euro netto per Vlaming in rekening brengt per gezin, is het logisch dat tweeverdieners er dubbel zo veel voordeel aan hebben dan alleenstaanden."

Wel moesten ze toegeven dat de maatregel hetzelfde doel beoogt als de jobkorting, die door Peeters II werd afgeschaft. "Net zoals die jobkorting moet de verhoging van de belastingvrije som de Vlamingen activeren. In die zin overlappen beide maatregelen elkaar een beetje", zei een partijtechnicus. Daarmee bevestigt CD&V wat de Vlaamse oppositiepartij Open Vld al twee dagen aan het schreeuwen was.

Voormalig Vlaams begrotingsminister Dirk Van Mechelen (Open Vld) noemde het voorstel totaal ongeloofwaardig. Het was immers Peeters II die de jobkorting afschafte, wat volgens Van Mechelen neerkwam op 300 euro minder nettoloon voor elke werkende Vlaming. Al noemde fractieleider Bart Tommelein het voorstel gisteren plots wel bespreekbaar. "We willen de uitgestoken hand van CD&V aannemen, al blijven er nog wel wat vragen", zei Tommelein.

Ondertussen had partijgenoot Bart Somers vanuit Mechelen het hele weekend ingehakt op het Vlaamse (verkeers)beleid. Op de E19 in Mechelen-Zuid was het lang aanschuiven wegens werkzaamheden. "Alsof de Vlaamse regering fier is op haar files", verkondigde Somers.

'Asociaal in kwadraat'

De finale stoot werd uitgedeeld door N-VA-kopman Bart De Wever, die alle aandacht naar zich toetrok met zijn interview in De Zevende Dag. Of de slogan van CD&V - 'Economische opleving zonder sociale afbraak' - geen onderhuidse steek is naar N-VA, vroeg Ivan De Vadder. Een kolfje naar de hand van de voorzitter. Die verwees naar het rekenmodel van professor André Decoster (KUL), waaruit blijkt dat de hervorming van CD&V drie keer meer zal opleveren voor de hoogste inkomens. "Als wij asociaal zijn, dan zijn zij asociaal in het kwadraat."

Het contrast met de langverwachte nieuwjaarsspeech van Peeters kan moeilijk groter zijn. Goed begonnen is half gewonnen, en dus werd de campagnestart van CD&V een hele week in de markt gezet. Dat de speech niet door voorzitter Wouter Beke maar door Peeters, het boegbeeld voor de verkiezingen, zou worden gehouden.

En dat Peeters meteen de eerste inhoudelijke lijnen van het sociaaleconomische investeringsplan zou toelichten. Afgezien van de vele Arcodemonstranten lukte dat ook aardig. "We gaan voor niets minder dan goud", vuurde de minister-president zijn troepen aan.

Wat voor CD&V begon als een feestweekend, eindigde in een hopeloze achtervolging. De partij werd door Open Vld en N-VA meteen in het defensief gedrongen. Zelfs vanuit haar comfortabele startpositie - de partij kan zowel in een linkse als rechtse coalitie mee - kan CD&V zich weinig missers veroorloven in de strijd om goud. Op 28 februari krijgt de partij een herkansing. In Terzake herhaalde Beke dat de partij binnen een maand haar sociaaleconomische programma voorstelt aan de kiezer.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234