Woensdag 05/08/2020

'CD&V mag niet 'CVP min Dehaene' zijn'

'Zowel uit ons programma, onze lijsten als onze kiescampagne moet duidelijk blijken dat de nieuwe CD&V verschilt van de oude CVP. Wel, op dit moment maken we ons daar serieuze zorgen over. De komende dagen en weken zijn beslissend.' Volgens jongerenvoorzitter Jonathan Cardoen mogen de christen-democraten geen tijd meer verliezen. 'Als je tegenwoordig spreekt van vernieuwen, zegt men dat je de partij wil kapotmaken. Dat interne sfeertje is niet gezond. CD&V mag niet de 'CVP min Dehaene' worden.'

Brussel

Eigen berichtgeving

Ruud Goossens

Ooit was het jongerenvoorzitterschap van de christen-democraten een binnenweg naar de top van de Vlaamse politiek. Wilfried Martens, Eric Van Rompuy en Johan Van Hecke lieten zo voor het eerst van zich horen. Maar die tijd is al lang voorbij. Twee recente voorgangers van Jonathan Cardoen (Raf Vermeire en Koert Debeuf) zijn nu vrij anonieme leden van de... VLD. Volgens de huidige Jong-CD&V-voorzitter vereist het tegenwoordig "moed en durf" om actief te worden binnen zijn partij. "De kortste weg naar de macht zijn wij al een tijdje niet meer. Het gevolg is dat de jonge mensen die zich bij ons engageren ook écht gedreven bezig zijn."

Volgens Cardoen blijft zijn partij, ondanks alle onheilstijdingen over het uitstervende kiespubliek van de christen-democraten, populair bij jongeren. "Na drie jaar paars-groen hunkeren heel wat jonge mensen naar een sterke CD&V, als belichaming van een tegenbeweging. Tegen paars-groen. Om hen over de streep te trekken moeten we een aantal knopen doorhakken. We mogen niet de boodschap geven: 'Kiezer, we vergeven u uw vergissing van drie jaar geleden, stem nu gewoon terug voor de CVP.' Neen, we moeten naar de toekomst kijken en de methode van de CD&V aanbieden als alternatief voor die van Verhofstadt."

De voorzitter van Jong-CD&V gelooft dat zijn moederpartij de 'samenleving' in het centrum van haar discours moet plaatsen. "Bij Verhofstadt is de burger een klant van de firma overheid. Het alternatief is niet de betuttelende houding die de CVP daar vroeger tegenover stelde. Zo van 'wij weten wat goed voor u is'. De CD&V wil de mensen als partners beschouwen, politici moeten beseffen dat ze niet langer alles alleen kunnen. Wij zijn voor een warme samenleving waarin menselijke relaties centraal staan en niet voor de staat van individuen die paars-groen verdedigt."

Ook voor het middenveld ziet Cardoen een grote rol weggelegd, zonder dat hij pleit voor een 'herstanding' van de christen-democraten. "Wij moeten hen niet verdedigen omdat ze tot onze zuil behoren of omdat er een C in hun naam voorkomt. Neen, we moeten álle middenveldorganisaties verdedigen omdat ze ervoor zorgen dat mensen samen aan de slag gaan. Dat laatste is de essentie. Wij reduceren het middenveld niet tot uitvoerders in dienst van de overheid, zoals Verhofstadt. En tegelijk moeten we heel duidelijk aantonen dat we niet langer de CVP, de machtspartij van de kerkelijke belangen, zijn. We moeten ons verleden niet afbreken, maar er wel een duidelijke streep onder trekken."

Toch betwijfelt Cardoen of dat nu wel gebeurt. "Als je onze boodschap nu moet samenvatten, kan dat in vier woorden: 'Vroeger was het beter.' We benadrukken dat wij, in tegenstelling tot paars-groen, degelijk en betrouwbaar zijn. Maar het moet veel meer zijn, we mogen geen club van verongelijkten worden. Het CDA heeft vorig jaar de verkiezingen gewonnen doordat er acht jaar een competitie van ideeën was. Tegelijk heeft men in Nederland vernieuwd op persoonlijk vlak. Slechts twee van de ruim veertig kamerleden heeft Ruud Lubbers nog gekend. Ook wij moeten de jonge kandidaten die garant staan voor een nieuwe manier van aan politiek doen alle kansen geven."

Alleen ziet de voorzitter van Jong-CD&V dat op dit moment niet gebeuren. "'Meer zekerheid', is een van onze slogans. Ik stel vast dat die door de uittredende parlementsleden nogal persoonlijk wordt ingevuld. Ze hebben een ongeschreven pact gesloten dat ze elkaar steunen. In West-Vlaanderen gaan de eerste zes plaatsen naar uittredende parlementsleden, in Oost-Vlaanderen is het zo met de eerste vijf plaatsen. En dan zien ze mekaar de dag na de verkiezingen terug op de banken van het parlement. Als je tegenwoordig spreekt over vernieuwen, zegt men dat je de partij wilt kapotmaken. Dat interne sfeertje is niet gezond. Het gaat ons net om de uitbouw van de partij."

Maar die boodschap schijnt niet goed door te dringen. Enkele weken geleden schoof partijvoorzitter Stefaan De Clerck dan wel zeven jongeren naar voren voor de verkiezingen, toch moeten die het bijna allemaal op eigen kracht waarmaken. "Wij hebben op dit moment 29 kamerleden en senatoren maar toch lijken er slechts een viertal nieuwelingen aan te komen. Marc Eyskens stopt in de Kamer en in de provincie Antwerpen houden Marcel Hendrickx en Jos Van Eetveldt het voor bekeken. Daarnaast heb je de tweede plaats op de senaatslijst voor Nahima Lanjri. Wel, vier op 29 is zelfs minder dan een natuurlijke doorstroming."

Daarom lanceert Cardoen een oproep aan de CD&V-afdelingsvoorzitters om de ontwerplijsten bij te sturen. "Stefaan De Clerck botst als nationaal voorzitter op de muurtjes die op provinciaal niveau zijn opgetrokken in de lijstvormingscomités. De afdelingsvoorzitters zijn nu onze laatste kans. Zij moeten ervoor zorgen dat er na de verkiezingen, ook bij een status-quo, nieuwe en talentvolle mensen in het parlement zetelen. Anders leggen ze een hypotheek op de toekomst. Nu probeert men een aantal uittredende parlementsleden, zoals Jan Steverlinck, Hubert Brouns of Dirk Pieters, zelfs te redden via een opvolgersplaats, terwijl de jongeren het op eigen kracht moeten redden. Dat is toch echt de omgekeerde wereld."

In Antwerpen krijgt Inge Vervotte dan weer geen vrije doorgang naar het lijsttrekkerschap. "Zij vraagt het zelf niet, maar wij vinden dat ze meer potentieel heeft dan Marc Van Peel of Servais Verheirstraeten. Alleen gaat een verbond van uittredende parlementsleden dwars liggen." Voor voormalig NMBS-topman Etienne Schouppe werd dan weer de lijstduwersplaats voor de Senaat vrijgehouden. Niet meteen gelukkig, vindt Cardoen. "Hij mag erop, maar dan moet je met de rest van de lijst wel echt vernieuwend zijn. Schouppe vertegenwoordigt toch echt de oude CVP. Weet je, Jean- Luc Dehaene doet niet mee aan de verkiezingen om de vernieuwing alle kansen te geven. Maar nu lijkt hij, net het stemmenkanon, zowat de enige die niet meedoet. Dat was niet de bedoeling. CD&V mag niet de 'CVP min Dehaene' zijn."

'Etienne Schouppe mag erbij, maar dan moet de rest van de lijst wel echt vernieuwend zijn'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234