Maandag 21/06/2021

Tax shift

CD&V legt lat voor tax shift al meteen hoog

"Voor de zomervakantie moet niet alleen de omvang maar ook de aanpak vastliggen", aldus Peeters op VTMBeeld BELGA

Na maandenlang studiewerk starten vandaag de eerste gesprekken rond de tax shift. CD&V duwt alvast wat op het gaspedaal. Vijf miljard wil de partij realiseren en voor de zomervakantie moet de aanpak duidelijk zijn. Wat vraagtekens opwerpt bij de rest van de coalitie.

Over één zaak zijn zowel CD&V, Open Vld, N-VA als MR het eens. Hoe groter de omvang van de tax shift, hoe meer effect. Met een louter symbolische verschuiving van de lasten op arbeid naar vermogen, vervuiling en verbruik komt Michel I sowieso niet weg. Maar waar eindigt 'symbolisch' en begint 'substantieel'? Circuleerde voor het weekend bij alle partijen nog cijfers tussen de 2 en 5 miljard euro (DM 18/4), plakken de christendemocraten nu voor het eerst een bedrag op het heikele dossier. "Oostenrijk heeft een tax shift gerealiseerd van 5 miljard euro en die ambitie moeten we ook hebben", aldus minister van Economie Kris Peeters in het VTM Nieuws. Ook Kamerfractieleider Servais Verherstraeten liet er in De zevende daggeen twijfel over bestaan: CD&V gaat voor de 5 miljard. En dat bovenop de 2 miljard euro aan verlaging van personenbelasting en patronale bijdragen die de regering in oktober vorig jaar had goedgekeurd.

Geen enkele andere coalitiepartner wil zich voorlopig vastpinnen op een cijfer. Te vroeg, te arbitrair en niet los te zien van de brede discussie over de belastinghervorming. Wat niet betekent dat men pas op het einde zal afklokken op een bedrag, en eerst een verdeelsleutel zal opstellen tussen btw-verhoging (verbruik), ecofiscaliteit (vervuiling) en vermogens(winst)belasting. Zowel de omvang als de concrete uitwerking van een tax shift zijn onlosmakelijk met mekaar verbonden.

Vijf miljard euro aan verschuiving, weg van loonlasten? Dat betekent dat je én drastisch andere lasten - bijvoorbeeld op vervuiling - moet verhogen én extra inkomsten moet gaan zoeken. En dan bots je onvermijdelijk op de hele en halve no passerans bij elke partij. Een radicale btw-verhoging is voor de liberalen onbespreekbaar. "We gaan de belastingen toch niet optrekken nu de economie aantrekt?", klinkt het bij MR en Open Vld. CD&V wil dan weer te allen prijze vermijden dat hogere taksen op consumptie de lagere inkomens onevenredig raakt. Vooral inzetten op vermogenswinstbelasting? "Pure demagogie", is het antwoord bij N-VA.

Geen taboes

Alleen zijn er niet oneindig veel pistes om de verschuiving te realiseren. Ja, je kunt de btw-tarieven harmoniseren door de gunsttarieven op kranten, elektriciteit en in de bouw en horeca af te schaffen. Ook op het belasten van huurinkomsten, speculatief beursgedrag en autorijden is zeker nog marge. De grote vermogens meer laten betalen gaat trouwens ook via andere sporen. Denk aan straftarief aan btw voor luxeproducten zoals zwembaden en dure sportwagens. De Oostenrijkers realiseerden hun tax shift dan weer voor een groot deel met het opvoeren van fraudebestrijding en het afschaffen van heel wat belastingvrijstellingen op bijvoorbeeld bedrijfswagens. Bespreekbaar? Uiteindelijk zal elke partij averij oplopen in hun fetisjen als men een serieuze hervorming wil doorvoeren. "Geen taboes", klonk het gisteren in de tv-studio's. Alleen is een halfslachtig compromis waarin geen enkele partij zich kan vinden geen optie. Hoe hoger de lat, hoe pijnlijker de val.

En dat brengt ons bij de timing. "Voor de zomervakantie moet niet alleen de omvang maar ook de aanpak vastliggen", aldus Peeters op VTM. Dat is een goede twee maanden om de belangrijkste knopen door te hakken. Gezien de liters inkt en uren aan interviews die al gewijd zijn aan het onderwerp misschien iets te ambitieus. "Nog voor de zomervakantie een ambitieuze fiscale hervorming realiseren is waanzin. Er gaat niet plots 5 miljard op tafel liggen op 1 juli", aldus Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten. "Begrijp me niet verkeerd: wij willen niet op het rempedaal gaan staan. Maar laten we deze kans aangrijpen om een échte, structurele hervorming van onze belastingstelsel door te voeren. En dat gaat niet op 1-2-3."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234