Maandag 13/07/2020

CD&V legt ACW op de rooster

De christelijke arbeidersbeweging moet zo snel mogelijk de beschuldigingen van belastingfraude weerleggen. Dat peperde de CD&V-top Luk Verschueren, de algemeen secretaris van het ACW, in tijdens het partijbestuur.

Verschueren heeft een zitje in het wekelijks partijbureau van CD&V en mocht het gisterochtend dus uitleggen op het hoofdkwartier in de Wetstraat 89. De onverkwikkelijke Dexia-affaires van het ACW stralen immers af op de partij. Verschueren deed een zeer droge, feitelijke uitleg over de boekhouding van het ACW.

Zijn besluit na 10 minuten: "Met de hand op het hart zeg ik dat al die zaken in alle openheid en eerlijkheid zijn opgezet." Al gaf de algemeen secretaris ook toe dat het ontwerp van de fiscale constructies dateert van het voorzitterschap van Theo Rombouts, concreet van 1997 of 1998. "En veel bestuurders hebben er dus weinig zicht op."

Na Verschuerens verklaring ontstond een stevige discussie, maar zonder echt vuurwerk. Onder meer minister van Financiën Steven Vanackere en Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits en Raf Terwingen, de fractieleider in de Kamer, namen het woord. Ze hebben alledrie een duidelijke ACW-achtergrond.

De teneur was duidelijk. Er moet zo snel mogelijk uitsluitsel komen over de beschuldigingen van de N-VA tegen ACW over schriftvervalsing, misbruik van vennootschapsgoederen en fiscale fraude bij het innen van de Dexiawinsten via het vehikel Sociaal Engagement. En de arbeidersbeweging moet haar communicatie beter stroomlijnen. Geen geheimdoenerij, maar de kaarten op tafel.

Verschueren beaamde dat. "Als we niet snel iets horen van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI), zetten we zelf de nodige stappen en gaan we onze documenten zelf overhandigen."

Waar tegelijk eensgezindheid over bestond: de aanval van N-VA tegen het ACW is "ongehoord brutaal", zoals een CD&V'er het verwoorde. "Die partij werkt met twee maten. In de Kamer keuren ze de strengere wet op fiscale constructies niet goed, maar als het over het ACW gaat, gebruiken ze wel heel zware beschuldigingen."

Vlaams Parlementslid Johan Sauwens vertelde tijdens zijn tussenkomt: "We moeten loskomen van de beweging en ons eigen punt maken. De beschuldigingen van N-VA zijn zonder enige nuance."

"We moeten ons hoeden voor een land waarin elk sociaal engagement verdacht wordt als verkapt persoonlijk gewin", vertelde senator Rik Torfs na afloop van het partijbureau. Ook hij gaf zijn mening tijdens de vergadering. "Het is daarom aan het ACW om niet alleen defensief te zijn. De beweging moet niet alleen verwijzen naar de aanvallen van buitenaf, maar zelf misschien een aantal fouten bekennen. Zo zijn alle valse beschuldigingen van de baan en kan de beweging kijken naar de toekomst. Dat vergt een switch, maar het lijk mij de juiste oplossing."

Anderzijds, in de wandelgangen van het CD&V-hoofdkwartier was gisteren nog grappend te horen: "De voorzitter van de socialistische vakbond ABVV zette een fiscale constructie op om zichzelf rijker te maken. Het ACW doet het tenminste om de beweging meer centen op te leveren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234