Dinsdag 12/11/2019

Vluchtelingencrisis

CD&V laat Orban zijn zin doen

De Hongaarse premier Viktor Orban. Beeld REUTERS

Het komt nog niet tot een clash binnen de EVP, de Europese partij van christendemocraten. Onder meer CD&V wijst de Hongaarse premier Viktor Orban, een EVP-lid, voorlopig niet terecht.

Tijdens een fractievergadering werden de tegenstellingen binnen de EVP wel duidelijk. De fractieleider Manfred Weber benadrukte dat zijn fractie voor een humane opvang van de asielzoekers is. "We blijven voluit op de lijn-Merkel zitten." De parlementsleden van Fidesz, de partij van Orban, wierpen tegen dat Hongarije niet genoeg middelen heeft om de toestroom aan te kunnen. "We staan er alleen voor." Orban laat asielzoekers die de grens oversteken oppakken. Ze riskeren een celstraf tot drie jaar. Hiermee gaat hij in tegen alle internationale rechtsregels.

Tot een uitgesponnen debat over de mistoestanden kwam het niet. De kampen lijken het voorlopig eens om het oneens te zijn. De tegenstellingen worden niet op de spits gedreven. Van de parlementsleden van CD&V kwam niemand tussen in het debat. Zij vinden dat Orban te ver gaat, maar roepen hem niet tot de orde.

"Een fractievergadering is niet de plaats om dat te doen", zegt Europees woordvoerder Greet Gysen. "Deze discussies worden niet gevoerd op dit soort vergaderingen. Dat gebeurt wel op EVP-toppen, de bijeenkomsten net voor een Europese top. Zo heeft de fractie daar Orban al eens op het matje geroepen omwille van zijn plan om de doodstraf weer in te voeren." Op een berisping lijkt het dus wachten op de eerstvolgende Europese asieltop, in oktober.

CdH wil dat EVP duidelijk standpunt inneemt

De omstreden standpunten en recente acties van de Hongaarse premier Viktor Orban in de hele vluchtelingencrisis zijn een doorn in het oog van het cdH. De Franstalige humanisten eisen van de EVP - de Europese fractie waar ze net als Orbans Fidesz deel van uitmaken - om voorwaarden te stellen aan zijn lidmaatschap.

CdH-voorzitter Benoît Lutgen schreef EVP-topman Joseph Daul al een brief met de vraag om in naam van de EVP zijn "volledige afkeur" te laten blijken en Orban "publiekelijk te herinneren aan het EVP-project". Bovendien vroeg de cdH'er Daul ook om met Orban en diens partij "de voorwaarden van zijn eventuele lidmaatschap binnen de EVP te bespreken".

CD&V, dat eveneens deel uitmaakt van de EVP, ging voorlopig niet zo ver. De Vlaamse christendemocraten vinden ook dat Orban over de schreef gaat, maar roepen hem niet tot de orde. Zo kwam er woensdag op een fractievergadering geen enkele CD&V'er tussen, schrijft De Morgen. Woordvoerster Greet Gysen nuanceert echter dat "een fractievergadering niet de plaats is om dat te doen". Zoiets is voor de EVP-toppen die samenkomen net voor een Europese top, klinkt het nog.

CdH-Europarlementslid Claude Rolin merkt in Le Soir dan weer op dat het voor kleinere partijen binnen de EVP - zoals de zijne - moeilijk is om van zich te laten horen met twaalf Fidesz-leden in de fractie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234