Dinsdag 24/11/2020

Update

CD&V keurt modellijsten voor verkiezingen in mei bekend

Minister van Financiën Koen Geens voert de Kamerlijst in Vlaams-Brabant aan.Beeld BELGA

De Algemene Vergadering van CD&V heeft de modellijsten voor de Europese, federale en Vlaamse verkiezingen van 25 mei goedgekeurd. De Vlaamse christendemocraten pakken uit met acht nieuwkomers bovenaan de lijsten, maar ook verderop de lijsten schuift de partij een rist nieuwe namen naar voren.

De lijsttrekkers voor CD&V werden al in november wereldkundig gemaakt. Ondertussen raakten ook de posities op verschillende lijsten bekend. Zo voert Europees parlementslid Marianne Thyssen de Europese lijst aan, gevolgd door haar collega Ivo Belet en oud-minister Steven Vanackere. Bij de opvolgers worden de kopposities ingenomen door jongerenvoorzitter Tom Vandenkendelaere en Marylin Neven uit Lanaken.

In Antwerpen voert minister-president Kris Peeters de lijst aan voor het Vlaams parlement, gevolgd door Vlaams parlementsleden Tinne Rombouts, Koen Van den Heuvel en Kathleen Helsen. Vlaams parlementslid Katrien Schryvers en Kamerlid Kristof Waterschoot zijn de eerste twee opvolgers. Op de Kamerlijst gaan de bovenste plaatsen naar staatssecretaris Servais Verherstraeten, Kamerleden Nahima Lanjri en Jef Van den Bergh en Vlaams parlementslid Griet Smaers. Mechels schepen Walter Schroons is eerste opvolger.

In de provincie Limburg nemen Vlaams minister Jo Vandeurzen en Vlaams parlementsleden Sonja Claes, Lode Ceyssens en Vera Jans de kopposities op de lijst voor Vlaams parlement in. Hun collega Johan Sauwens duwt de lijst en schepen uit Tongeren An Christiaens is eerste opvolgster. Op de Kamerlijst prijkt voorzitter Wouter Beke bovenaan, gevolgd door Vlaams parlementslid Veerle Heeren en Kamerleden Raf Terwingen en Liesbeth Van der Auwera. Kamerlid Gerald Kindermans duwt de lijst.

In de Oost-Vlaamse lijst voor het Vlaams parlement worden de bovenste plaatsen ingenomen door Vlaams minister Joke Schauvliege, Vlaams parlementslid Jos De Meyer, gemeenschapssenator Cindy Franssen en Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne en duwt Vlaams parlementslid Marc Van De Vijver. Kamerlid Jenne De Potter is eerste opvolger. De Kamerlijst wordt aangevoerd door vicepremier Pieter De Crem, gevolgd door Kamerleden Leen Dierick en Stefaan Vercamer. Bij de opvolgers neemt de Gentse Sarah Claerhout de koppositie in.

In West-Vlaanderen wordt Vlaams minister Hilde Crevits het boegbeeld op de Vlaamse lijst, gevolgd door burgemeester van Ledegem Bart Dochy en Vlaams parlementsleden Martine Fournier, Johan Verstreken, Griet Coppé en Jan Verfaillie. Senaatsvoorzitster Sabine de Bethune duwt de lijst, terwijl Vlaams parlementslid Jan Durnez eerste opvolger wordt. De Kamerlijst wordt aangevoerd door staatssecretaris Hendrik Bogaert voor Kamerleden Nathalie Muylle en Roel Deseyn, de Brugse schepen Franky Demon en Christine Depuydt uit Kortrijk.

Over de lijsten voor Vlaams-Brabant was eerder op de avond al duidelijkheid gekomen. Daar gaan de kopposities voor het Vlaams parlement naar Peter Van Rompuy, Karin Brouwers, Michel Doomst en Katrien Partyka, terwijl de Kamerlijst wordt aangevoerd door Koen Geens, Sonja Becq en Eric Van Rompuy. In Brussel tot slot trekt Brussels parlementslid Bianca Debaets de lijst voor het Vlaams parlement, doet Benjamin Dalle, kabinetschef bij staatssecretaris Verherstraeten, hetzelfde op de Kamerlijst en voert Brussels minister Brigitte Grouwels de lijst voor het Brussels parlement aan.

Het volledige overzicht:

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234