Dinsdag 31/01/2023

Kraamklinieken

CD&V is tegen sluiten van kraamklinieken: ‘Bevallingen behoren tot de basiszorg’

CD&V-voorzitter Joachim Coens. Beeld BELGA
CD&V-voorzitter Joachim Coens.Beeld BELGA

CD&V-voorzitter Joachim Coens wil niet zomaar meegaan in de analyse van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) dat in ons land 17 kleine materniteiten gesloten kunnen worden. ‘Nabijheid van materniteiten is belangrijk. Bevallingen behoren tot de basiszorg’, zegt Coens. In Franstalig België zijn ook PS en Ecolo fors tegen een sluiting van die omvang gekant.

Redactie en Belga

Op basis van een reeks parameters zegt het KCE dat op een totaal van 104 materniteiten in België er zeventien gesloten kunnen worden. “De kwaliteit van zorg is vandaag al zeer goed en kan bij grotere diensten met meer expertise en een betere omkadering enkel verbeteren. Ook de toegankelijkheid blijft gegarandeerd”, reageerde minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) meteen, die in een teveel aan materniteiten “opportuniteiten” ziet.

Joachim Coens (CD&V) is het daar niet mee eens. “Nabijheid van materniteiten is belangrijk. Bevallingen behoren tot de basiszorg. Moeder, kind, ouderen, dat is voor ons fundamenteel”, legt hij donderdag het CD&V-standpunt uit. “Waarom zouden de kleinere materniteiten niet dezelfde kwaliteit bieden als de grotere?”

Hij ziet geen kwaliteitsredenen, noch financiële redenen om een bevalling niet langer als basiszorg te zien. Coens verwijst naar Nederland, waar bevallingen ook gezien worden als een basisactiviteit.

Volgens de CD&V-voorzitter toont de studie van het KCE niet aan dat er een kwaliteitsprobleem is. “Dit element speelt met andere woorden geen rol in de beslissing tot al of niet sluiten van materniteiten. (...) Niet de grootte van de materniteit is hier doorslaggevend, maar wel het aantal bevallingen per gynaecoloog”, aldus Coens.

Coens verwijst ook nog naar de vrijheid van de ziekenhuisnetwerken, die in deze materie “het best geplaatst zijn”.

Economische redenen

Net als CD&V zijn ook PS en Ecolo tegen de sluiting van 17 kraamklinieken. De uitvoering van de lijst van het KCE zou erop neerkomen dat in Wallonië een kwart van de materniteiten de deuren zou sluiten. Dat zou grote gevolgen hebben voor de toekomstige moeders, die langer onderweg zullen zijn wanneer ze moeten bevallen, en voor de resterende kraamklinieken, die met een grotere werklast te maken zouden krijgen. “De materniteiten mogen niet in het teken van economische rendabiliteit staan”, zegt Eliane Tillieux (PS). “Kraamklinieken sluiten om economische redenen, dat is niet onze definitie van gezondheidszorg. Bij Ecolo luidt het dat, als De Block wil besparen, ze dit dan maar moet doen in de uitgaven voor geneesmiddelen.

Sp.a-Kamerlid Jan Bertels tot slot roept de minister op om “eerst werk te maken van een duidelijk kader rond de taakverdeling binnen de ziekenhuisnetwerken en de financiering daarvan alvorens diensten te beginnen sluiten”. Het is belangrijk, zegt hij, “dat ook de kleinere ziekenhuizen binnen het netwerk een duidelijke rol krijgen, zij zijn een onmisbare schakel in het nabije zorgnetwerk”.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234