Woensdag 21/10/2020
Hugo Camps.Beeld DM

ColumnHugo Camps

CD&V is in haar verzuring geen haar beter dan Vlaams Belang, met aftrek van racisme

Dissidentie mag ook. Onder die vlag vaart Hugo Camps op donderdag.

Luister naar Joachim Coens, Koen Geens en Hilde Crevits en je hoort de grondtoon van Caligula. Het trio van CD&V waant zich nog steeds heerser over het land. Ze komen met eisenbundels alsof ze onverminderd de absolute meerderheid vertolken. Ze begraven hun onverzoenlijkheid in maskerades. In hun diepste gedachten zijn ze nog altijd de brute machtspartij van weleer. Maar van verantwoordelijkheid maken ze een pastiche. In hun tjeventrucs ligt zelfs verlangen naar een verrottingsstrategie. Staatspartij? Ammehoela!

Stuitend wordt het wanner de dwergpartij het ethische status quo proclameert en zelfs het terugdraaien van verworven inzichten en rechten inzake euthanasie en abortus overweegt. Wat een pretentie! Wat een tirannie! Alsof christendemocraten de monopoliehouders van het geweten zijn.

Alles is te herleiden tot rancune, de door Koen Geens bepleite grote staatshervorming, de afkeer van Joachim Coens voor Vivaldi, de onstuimige flirt van Hilde Crevits met N-VA. Wat uit die hoek komt, staat in het teken van een stille boycot. Après nous ,le déluge. Obstructie met de zegen van de bisschoppen en het paleis.

Où sont les neiges d’antan? Toen christendemocraten nog vaandeldrager waren voor de continuïteit van de instellingen. De electorale rammeling van 2019 heeft hen zo verbitterd gemaakt dat ze de Gromyko’s van de nationale politiek zijn geworden: njet! Namens wie dan? Namens een restpartij.

In vakbekwaamheid schitteren ze allang niet meer. Wouter Beke is de lazarus van de Vlaamse regering. Hilde Crevits, ooit geroemd voor haar dossierkennis, is verblind door frustraties omdat ze het lef niet had naar de hoogste ambten te dingen. Joachim Coens wil vooral origineel zijn met spitsvondigheden als een coronacoalitie. Het is bijna narcisme.

Wat vooral steekt is de schijnheiligheid. Ze pretenderen nog steeds staatsdragend te zijn, maar zijn in hun verzuring geen haar beter dan Vlaams Belang, met aftrek van racisme. Hij kan het wellicht niet helpen, maar Coens gedraagt zich bijna genetisch als een havenbaron. Autoritair, cynisch, met weinig hitte van de mens. Koen Geens kwezelt dan weer van de ene flou artistique naar de andere en Hilde is poppenspeelster in het theater van de onschuld. Alle drie zijn ze verzot van brute macht. Het liefst zouden ze per mandement regeren.

Al maandenlang zijn de Vlaamse christendemocraten de grote crisisfactor in het formatieberaad. Hun tweeslachtigheid houdt alles op. Ze durven geen keuzes te maken en nestelen zich zelfgenoegzaam als aanhangwagentje in het kielzog va N-VA. Ze bedienen zich daarbij van de gekste excuses: een regering zonder Vlaamse meerderheid is niet democratisch. Dat de regering-Michel geen Franstalige meerderheid had, was dan weer geen probleem.

De ouwe hap van CD&V wentelt zich weer in de verzuiling oldskool. Partijvoorzitter Coens mag dan wel kokette jasjes dragen, hij is in ethische progressie zo antiek als een opgevulde fazant aan de muur. Bachten de Kupe van vlees en bloed. Hij lult soms iets linksig, maar is fundamenteel rechts. Zoals de meeste flaminganten.

 Het is zielig om een eens zo grote partij te zien zwalken naar verloren eer en macht.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234