Dinsdag 15/06/2021

noodtoestand

CD&V heeft nu ook veiligheidsplan

CD&V-voorzitter Wouter Beke. Beeld Wouter Van Vooren
CD&V-voorzitter Wouter Beke.Beeld Wouter Van Vooren

'Alert bestuur' is de veelzeggende titel van het veiligheidsplan van CD&V dat vandaag en morgen op de fractiedagen besproken wordt. Veelzeggend, want met het plan zetten de christendemocraten zich duidelijk af tegen het 'gewapend bestuur' en de oorlogsretoriek van coalitiepartij N-VA.

Angstvallig hield CD&V de afgelopen week dit plan verborgen. Ze legt het straks voor aan de parlementsleden, vandaag en morgen op de fractiedagen in Brugge, maar De Morgen kreeg al exclusief de hoofdpunten te horen. Het plan leest als een antwoord op Niveau V, het veiligheidsplan dat N-VA dit weekend lanceerde.

CD&V wil zich met haar 'Alert bestuur' duidelijk in de markt zetten als de coalitiepartner die het hoofd koel kan houden in deze verhitte tijden. "Wij willen het respect behouden voor de rechtsstaat", luidt het. "Een noodtoestand kan voor ons niet. Wij willen inzetten op een rechtsstaat die duurzaam is en die niet moet worden aangevijld wanneer het brandt." N-VA is een hevig pleitbezorger van de noodtoestand voor maximaal drie maanden, met mogelijke verlengingen.

Verschillen

Naast de noodtoestand zet CD&V zich nog op drie concrete punten af tegen N-VA. Zo pleiten de Vlaams-nationalisten voor gespecialiseerde terrorismerechtbanken, maar heeft CD&V daar geen boodschap aan omdat er al gespecialiseerde magistraten zijn. "Op het vlak van justitie zijn er met justitieminister Koen Geens (CD&V) al enorm veel inspanningen geleverd", klinkt het.

Het tweede verschil gaat over de verstrenging van de voorwaardelijke invrijheidstelling. N-VA wil dit totaal onmogelijk maken voor terroristische misdrijven, CD&V is daar minder rigide in. Voor hen moeten veroordeelde radicale moslims na twee derde van hun straf kunnen vrijkomen. Uiteraard gaat het dan om mensen die het terrorisme volledig hebben afgezworen en zich na hun gevangenisstraf opnieuw in de maatschappij zullen kunnen integreren.

Ook over de burgerinfiltranten verschilt CD&V van N-VA. Voor de partij van Bart De Wever moeten die enkel ingezet worden in terrorismezaken en verwante criminaliteit zoals illegale wapenhandel. CD&V is echter voorstander van een algemene regeling voor infiltranten en spijtoptanten, al beseft ze dat het gevoelige materie is. "We moeten hier erg omzichtig mee omgaan", luidt het. Begin deze maand pleitte Brussels procureur-generaal Johan Delmulle voor burgerinfiltranten in terrorismezaken omdat het moeilijk is agenten te vinden die het juiste profiel hebben om in zulke gesloten netwerken binnen te raken. Open Vld heeft zich in deze kwestie altijd terughoudend opgesteld.

Gelijkenissen

Waar CD&V en N-VA elkaar wel vinden, is in een grotere rol van de gemeentes in de strijd tegen terreur. Nu al kan de burgemeester in de Lokale Integrale Veiligheidscel (LIVC's) aan het parket signaleren dat er in zijn gemeente inwoners zijn die geen strafbare feiten pleegden, maar die wel tekenen van radicalisering vertonen. Voor CD&V hebben deze cellen hun nut bewezen en moeten ze zeker behouden blijven. Samen met de Lokale Task Forces (LTF) moeten ze dan ook een wettelijke basis krijgen.

Nog een punt van overeenstemming tussen de vroegere kartelpartners is het optrekken van de termijn om criminele illegalen vast te houden. Nu is dat acht maanden, dat moet naar het Europese maximum van achttien maanden. Door die langere termijn zal het eenvoudiger zijn deze criminelen effectief uit te wijzen.

Over het totale plan zal binnen de CD&V-fracties wel nog gediscussieerd worden de komende twee dagen. Deze tekst wordt nu voorgelegd aan de fracties.

'Alert bestuur' volgens voorzitter Beke en zijn partij

► Algemene regeling voor burgerinfiltranten en spijtoptanten

► Extremistische moslims na twee derde straf vrij

► Meer macht aan lokale besturen

► Vasthouding criminele illegalen verlengen tot achttien maanden

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234