Maandag 25/10/2021

CD&V heeft de Heilige Geest niet meer nodig

'Blij dat alles rustig verlopen is', prevelde een Brusselse parochiane na afloop van de eucharistie bij de start van het parlementaire werkjaar. De mis raakte de voorbije dagen immers in het oog van een politiek stormpje. CD&V bleef weg, ontevreden over 'de politieke recuperatie van SP.A-Spirit'.

Brussel

Eigen berichtgeving

Hannes Cattebeke

Het klaterende klokkengelui van de Sint-Michielskathedraal mag dan al het verkeer in de Brusselse binnenstad overstemmen, veel katholieke gelovigen krijg je daar op een dinsdagmorgen niet mee naar binnen. Neen, dan was de Turkse gemeenschap talrijker aanwezig. Een dertigtal vrienden van imam en SP.A-volksvertegenwoordiger Cemal Cavdarli bevolkten de eerste rijen. Dat slechts twee van zijn collega-parlementsleden (Spiritisten Lionel Vandenberghe en Annemie Roppe) de hele mis hadden uitgezeten, deerde priester en SP.A-senator Staf Nimmegeers niet. Hij had ook nog een glimp van senator Alain Zenner (MR) opgevangen en "een paar medewerkers van parlementairen", al bleek het achteraf enkel om de assistenten van Nimmegeers en Cavdarli zelf te gaan. Nimmegeers toonde zich vooral gelukkig met de komst van de media. "We zijn goed bezig om deze viering opnieuw in haar glorie te herstellen."

Van bij het begin van de staat België in 1830 bidt de kerk jaarlijks om de Heilige Geest te laten neerdalen over het parlement. "Honderd jaar geleden kwam hier veel volk op af, maar de mis is helemaal in de vergeethoek beland", zegt Nimmegeers. Dat laatste is ook letterlijk te interpreteren. De eucharistie vond gisteren plaats in een zijbeuk van de kathedraal. Nu en dan fladderde naast de mus die van het huis van God blijkbaar haar vaste stek heeft gemaakt, ook een Japanse toerist naar binnen, wat het aantal camera's nog de hoogte injoeg.

Net met de media-aandacht had oppositiepartij CD&V een probleem. "SP.A wil uit deze viering enkel politiek garen spinnen", meent voorzitter Yves Leterme. Dat was ook het oordeel van het Vlaams Blok, dat voor de kathedraal pamfletten uitdeelde. De extreem-rechtse partij haalt ook fel uit naar de kerk, nochtans de ultieme toeverlaat van menig partijlid. Nimmegeers is al vaker het mikpunt geweest van het Vlaams Blok. Maar vooral CD&V heeft zich volgens hem belachelijk gemaakt. "De bedoeling van deze viering is net om over alle ideologische, religieuze en partijgrenzen heen samen te komen.

"Om de hedendaagse maatschappelijke problemen aan te pakken is samenwerking noodzakelijk", negeerde Nimmegeers het spel van meerderheid en oppositie. Om die eenheid te benadrukken had de kerk ook voor het eerst de moslimgemeenschap uitgenodigd. Iman Cavdarli bedankte tijdens de bezinning met de eerste verzen uit de koran. Daarna gingen zij allen heen in vrede.

Voorzitter Yves Leterme: 'SP.A wil uit deze mis politiek garen spinnen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234