Woensdag 26/02/2020

CD&V geschrokken van 'brutale' paarse B-H-V-manoeuvres

Ook Spirit vraagt zich af of het niet beter is om, zoals CD&V en N-VA, uit de B-H-V-werkgroep weg te blijven

Hoe normaliseren dynamiteren werd

Crisis in de Vlaamse regering over B-H-V? SP.A en VLD zien het probleem niet, al schrokken ze zelf wat van de onhandige wending die de kwestie eergisteren in de Kamer nam. Maar het kwaad is geschied.Minister-president Yves Leterme (CD&V) moet zijn ongeduldige troepen zien te kalmeren. N-VA gaat morgen alvast in beraad.

Brussel

Eigen berichtgeving

Filip Rogiers / Liesbeth Van Impe

Geen winnaars en geen verliezers. Zo zouden communautaire akkoorden er altijd moeten uitzien, wordt wel eens gezegd. Maar gisteren leken er, de dag na de tumultueuze B-H-V-vergadering van de kamercommissie Binnenlandse Zaken, aan Vlaamse zijde vooral veel verliezers.

Op het hoofdkwartier van CD&V gist men naar de "ware drijfveren" voor het volgens CD&V ongemeen harde optreden van liberalen en socialisten, met wie ze in Vlaanderen de regering-Leterme vormen. Eerst was er de zware en volgens CD&V duidelijk georganiseerde charge van de VLD op hun minister Inge Vervotte over het jeugdsanctierecht (DM, 27/1). En vervolgens was er eergisteren "de onnodige en onwaarschijnlijk brute manier" waarop paars de agenda van Verhofstadt voor het dossier B-H-V doorduwde. Alsof VLD en SP.A niets liever wilden dan CD&V en N-VA jennen.

Die plooien moesten gisteren in enkele "snuffelcontacten" en vandaag verder, op de ministerraad van de Vlaamse regering, worden gladgestreken. VLD en SP.A menen dat CD&V hen, onder meer met het jeugdsanctierecht, iets te fel aan het opjutten is om federaal oppositie te voeren. En dat Leterme en CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen hun fractieleider in de Kamer, Pieter De Crem, niet in de hand hebben. CD&V en N-VA vinden dan weer dat paars een loopje heeft genomen met het engagement om kieskring B-H-V fatsoenlijk en onverwijld te splitsen.

Nochtans was Leterme er woensdag, voor de zaak B-H-V losbarstte in de Kamer, vrij gerust in dat het gezond verstand zou zegevieren. Er waren vooraf overigens discrete contacten geweest tussen de Vlaamse regeringsleider en minister van Institutionele Hervormingen Johan Vande Lanotte (SP.A), zo luidt het in paarse kringen. Voor B-H-V moest buiten de spotlights een oplossing gevonden kunnen worden.

Dit was het scenario waarop iedereen zich had ingesteld: ja, de intergouvernementele werkgroep B-H-V zou een iets soepeler kalender krijgen. Tegelijkertijd zouden de paarse meerderheidspartijen aan Vlaamse zijde de behandeling van de twaalf B-H-V-wetsvoorstellen niet boycotten. Er waren genoeg "elegante" manieren, zo luidt het bij paars én CD&V, om ook het parlement te laten voortwerken.

Maar in de hitte van het moment, en met alle camera's erop gericht, werd de minst elegante manier gekozen: Vande Lanotte was nog niet uitgesproken of de Franstaligen wilden de verdere parlementaire bespreking van B-H-V zonder meer stilleggen. Willy Cortois (VLD) moest dat snel rechttrekken met het voorstel om een "synoptische tabel" te maken van de voorliggende wetsvoorstellen, een ideetje waarvan Rik Daems (VLD) gisteren overigens trots het vaderschap claimde. Het werd zo stuntelig en lacherig gebracht dat het niet ernstig leek. En dat het zelfs de eergisteren nog meest welwillende CD&V'er deed twijfelen aan de blauwe agenda. De vergadering die het dossier B-H-V moest normaliseren, bevatte daardoor plots dynamiet. Pieter De Crem (CD&V) voelde de druk van Vlaams Belang en zijn eigen kartelpartner, N-VA-voorzitter Bart De Wever in de publiekstribune. Het deksel vloog er af. N-VA moét zich nu wel beraden, en doet dat morgen op een partijraad.

"Er waren 101 elegantere manieren", heette het gisteren bij CD&V. "Er kon op zijn minst begonnen worden met de bespreking van de toelichting van de wetsvoorstellen. Men kon zelfs met de drie Franstalige voorstellen begonnen zijn. Dan was het zo eind februari." En dat vonden sommigen ook in de meerderheid. "Wat men nu heeft beslist kan moeilijk anders worden geïnterpreteerd dan als een opschorting van de behandeling in het parlement", zegt Vlaams minister Bert Anciaux (Spirit). "Met een beetje goede wil had men scenario's kunnen bedenken waardoor de activiteiten van de commissie konden doorgaan, zonder dat er ten gronde overhaast moest worden."

Los van die paarse 'zelfkritiek' overheerst bij VLD en SP.A vooral het gevoel dat het probleem bij CD&V zit. Liberalen en socialisten rekenen erop dat Vande Lanotte met zijn werkgroep nu in een iets luwere sfeer - "Weg van het getier van het Belang", zo zegt een excellentie - aan een oplossing kunnen werken. Maar er dreigt ook in paars zelf een barstje te komen. Ook Spirit vraagt zich nu namelijk af of het niet beter is om, zoals CD&V en N-VA, uit de werkgroep weg te blijven. "Het is nog niet beslist", zegt Anciaux, die namens Spirit in de werkgroep zou gaan zitten. "Maar het is duidelijk dat mijn positie er in die werkgroep niet soepeler op wordt, als CD&V en N-VA aan de kant staan. We hebben van meet af aan gezegd dat we enkel een oplossing geboren zien worden als CD&V mee onderhandelt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234