Dinsdag 19/11/2019

CD&V gaat op de rem staan

Er is nog geen akkoord over de minimale dienstverlening op het spoor, waardoor ook bij stakingen een beperkte dienst gewaarborgd blijft. CD&V wil eerst overleg met de vakbonden.

"Ik hoop dat de ruimte er is om tot de juiste maatregelen en formuleringen te komen. Ik begrijp in elk geval de bezorgdheden van de spoorbonden." Voor aanvang van de ministerraad maakte CD&V-vicepremier Kris Peeters duidelijk dat de minimale dienstverlening voor zijn partij nog geen afgesloten hoofdstuk is.

Mobiliteitsminister François Bellot (MR) legde gisteren zijn plan voor de minimale dienstverlening op tafel. Daarin moeten personeelsleden van NMBS en Infrabel vier dagen voor een staking melden of ze willen werken of niet. Doen ze dat niet of liegen ze, dan krijgen ze een vermaning of boete. Op die manier kan de NMBS voor die stakingsdag een alternatief vervoersplan uitwerken waardoor reizigers minstens 24 uur op voorhand zouden weten of hun trein rijdt of niet.

Stap vooruit

Reizigersorganisatie TreinTramBus reageert positief op het plan. "Dit is een duidelijke stap vooruit. Dit biedt zekerheid voor de reizigers. We vinden het ook maar normaal dat mensen op voorhand weten welke treinen rijden en welke niet", zegt woordvoerder Jan Vanseveren.

Ook Bellots coalitiepartners Open Vld en N-VA zetten het licht op groen. Vooral de Vlaamse liberalen reageren enthousiast. "Wij staan te trappelen om dit te stemmen in het parlement", zegt Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld). "Er is de vrijheid om te staken, maar ook de vrijheid om te werken. Die laatste stond de voorbije jaren onder druk, en daar maken we nu een einde aan."

N-VA was graag een stap verder gegaan. "Het is geen geheim dat wij voorstander zijn van een ambitieuzer systeem, waarbij personeel kan worden opgevorderd. Maar dit is een eerste stap vooruit, een logische en noodzakelijke stap", zegt Kamerlid Inez De Coninck.

CD&V staat echter op de rem. Voor de minimale dienstverlening kan worden ingevoerd, is volgens Peeters nog overleg nodig met de vakbonden. "Je kunt dit wel op papier zetten, maar als het personeel niet mee wil, dan sta je daar mooi", voegt CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh daar aan toe. Open Vld en N-VA vinden dat de bonden hun kans hebben gehad. "Wij waren ermee akkoord om eerst het sociaal overleg een kans te geven, maar hebben vastgesteld dat de bonden zich niet constructief opstelden. Zij hebben het sociaal overleg zelf begraven", zegt Lahaye-Battheu.

De bonden zelf kunnen zich niet vinden in Bellots plan. Ze struikelen vooral over het feit dat de werknemers al vier dagen op voorhand moeten melden of ze al dan niet werken. "Het verbaast ons dat de sociale dialoog vier dagen voor de staking wordt afgebroken. Wij zijn van mening dat je tot het laatste moment moet blijven praten. Wij hebben liever een consensus- dan een conflictmodel", reageert Luc Piens van ACV Transcom. Bovendien zet de meldingsplicht volgens Ludo Sempels (ACOD Spoor) mensen onder druk om niet mee te staken. "Er kan beïnvloeding zijn."

Daar reageert De Coninck schamper op. "Eenmaal je een stakingsaanzegging doet, is het sociaal overleg opgeblazen. Je kunt niet aan de ene kant overleggen en tegelijk je buurman aan tafel een mes in de rug planten door te dreigen met een staking."

Chaos

De bonden betwijfelen of chaos op stakingsdagen met dit plan wordt vermeden. Sempels: "Het probleem zal nog groter zijn dan nu. Als de mensen die normaal over vier treinen verspreid zitten, allemaal dezelfde trein willen nemen, wie gaat dan bepalen wie mee mag en wie niet?"

Over mogelijke acties willen de bonden zich niet uitspreken. Eerst willen ze de teksten bestuderen. "Maar als het stakingsrecht in het gedrang komt, dan sluiten wij juridische acties niet uit." Bellots plan wordt de komende weken besproken binnen de regering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234