Zondag 24/10/2021

Update

CD&V fluit Weyts terug over ritueel slachten

Een algemeen verbod op ritueel slachten, zoals minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil, is niet voor deze legis­latuur. Binnen de Vlaamse meerderheid stuit hij op een njet, schrijven de kranten van het Mediahuis. "Wij vinden het belangrijk dat de godsdiensten hun rituelen kunnen behouden", zegt CD&V-parlementslid Sonja Claes in de krant. Tegelijk blijkt Europa zich soepel te tonen over tijdelijke slachtvloeren.

Na de juridische stappen van de moslimgemeenschap tegen het verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren, koos Ben Weyts (N-VA) voor de vlucht vooruit. De minister van Dierenwelzijn pleit ervoor het verbod op termijn uit te breiden naar de erkende slachtvloeren.

Maar dat zal in elk geval niet meer deze legislatuur zijn, zegt CD&V-parlementslid Sonja Claes. "Weyts wil veel verder gaan dan de ­Europese richtlijn, die stelt dat er nog wel ritueel geslacht mag worden, maar dan enkel in ­erkende slachthuizen." Voor CD&V is dat de lijn die de partij zal aanhouden. "Zo geef je aan moslims, maar ook aan joden, de mogelijkheid om de riten uit hun godsdienst te behouden", zegt Claes.

Intussen blijkt uit een nagelnieuw verslag van de Europese Commissie dat de toezichter geen fundamentele problemen ziet in het inrichten van tijdelijke slachtvloeren, schrijft de krant. "Ook al zijn ze niet in de regel met de Europese verordening, er wordt veel moeite gedaan om de voorschriften te respecteren", luidt het. De Commissie beveelt niét aan om de tijdelijke vloeren te verbieden, ze laat ze oogluikend toe.

Sp.a steunt Weyts, maar dringt aan op meer "consequentie"

Oppositiepartij sp.a steunt Ben Weyts in zijn streven naar het vermijden van onnodig dierenleed en vindt ook dat er op termijn een algemeen verbod onverdoofd slachten moet komen. "Maar dan moet minister Weyts wel consequent op het vlak van dierenwelzijn en en de uitbreiding van het jachtdecreet intrekken en een verbod op pelsdierkwekerijen goedkeuren". Dat zegt Vlaams parlementslid Els Robeyns (sp.a).

"Wij volgen de minister in zijn pleidooi om onnodig dierenleed maximaal te vermijden. Wij zijn ook te vinden voor een algemeen verbod op onverdoofd slachten op termijn", aldus Robeyns.

Maar de Vlaamse socialisten koppelen wel voorwaarden aan hun steun. Zo moet de N-VA-minister "consequent" zijn en op het vlak van dierenwelzijn ook andere maatregelen nemen, zoals het terugdraaien van de uitbreiding van het jachtdecreet en het steunen van een verbod op pelsdierkwekerijen.

Kritiek van Open Vld

Coalitiepartner Open Vld is niet onverdeeld gelukkig met de manier waarop minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) het dossier van het onverdoofd slachten aanpakt. "Wij staan op zich wel achter de genomen beslissing, maar hebben altijd gepleit voor meer dialoog. Maar in plaats van een verzoenende houding, is gekozen voor een conflicterende methode en dat betreuren wij", zegt Vlaams parlementslid Gwenny De Vroe (Open Vld) aan Belga.

Over dat voorgestelde totaalverbod op onverdoofd slachten doet Gwenny De Vroe (Open Vld) voorlopig geen uitspraken. "Dat zullen we binnenkort binnen de partij bespreken".

Maar de Vlaamse liberalen hebben wel vragen bij de werkwijze van Weyts. "Op zich staan wij achter de genomen beslissing over het verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren. Maar wij hebben altijd gevraagd om in dialoog te gaan. Enkel door dialoog kom je tot een oplossing. Maar de minister heeft hier niet voor de verzoening gekozen, maar voor een conflicterende methode. We steunen dus wel de beslissing op zich, maar de manier waarop kon beter", aldus De Vroe.

Volgens haar dringt zich dan ook na het Offerfeest in september een "grondige evaluatie" op. "We moeten dan durven kijken of de manier waarop de beslissing is uitgevoerd het vooropgestelde objectief - het verminderen van dierenleed - heeft gehaald".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234