Vrijdag 09/12/2022

CD&V'er Decaluwé zit met Yves Desmet in de maag

Vlaams parlementslid Carl Decaluwé (CD&V) is boos op Yves Desmet, politiek hoofdredacteur van deze krant. Decaluwé vindt het niet kunnen dat een journalist én hoofdartikels voor de krant schrijft én politieke tv-programma's maakt én boeken schrijft met politici, zeker niet als die politici Johan Van Hecke (ex-CD&V, nu NCD) en Karel De Gucht (VLD) heten. Decaluwé schreef daarover een brief aan de Algemene Vereniging van Belgische Beroepsjournalisten (AVBB).

De Kortrijkse CD&V'er ziet parallellen met de VRT-journalisten die geen mediatraining meer mogen geven aan politici. Zo ook, vindt Decaluwé, zouden onafhankelijke journalisten eigenlijk geen boeken mogen schrijven met of voor politici. Immers, zo schrijft hij: "Het regelmatig samenzitten laat vermoeden dat er over andere onderwerpen gepraat wordt dan louter het project." Weet Decaluwé dan niet dat politici bijna per definitie gebruik maken van een journalistieke ghostwriter voor hun geschriften? En dat bij het gewraakte boek de naam van de journalisten Yves Desmet en Dirk Achten net wel op de kaft zal prijken? Carl Decaluwé ontwijkt: "Voor wiens rekening werkt men dan eigenlijk? Dat is een vraag die heel wat mensen zich stellen." Waarom politici wel eens een helpende journalistieke hand opzoeken, blijkt alleszins uit de stijl van de brief van Decaluwé zelf. Leest u even mee: "Diverse mensen hebben reeds geruime tijd het aanvoelen dat onder de noemer van journalistieke vrijheid de heer Yves Desmet zich niettemin in een rechter- en partijsituatie bevindt wat het onderwerp van de politieke verkaveling betreft. Het voorbije weekend werd reeds een staaltje waarbij men vragen kan stellen, met name over het optreden van Yves Desmet, politiek eindredacteur (sic) van De Morgen."

Opmerkelijk is voorts dat volksvertegenwoordiger Decaluwé enkel Yves Desmet viseert. Dirk Achten, met Desmet coauteur van de inmiddels beroemde Toscaanse gedachten van Van Hecke en De Gucht, blijft buiten beeld. "Dirk Achten is een gewoon journalist", legt Carl Decaluwé uit. "Yves Desmet is opiniemaker en komt ook nog eens op tv. Dat is anders." Of de heer Achten, oud-hoofdredacteur van De Standaard, in zijn nopjes zal zijn met de kwalificatie 'gewoon journalist' is daarbij zeer de vraag. (BE)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234