Dinsdag 12/11/2019

CD&V en sp.a bundelen krachten in Antwerpse gemeentepolitiek

'Natuurlijk is de electorale toestand een van de redenen', zegt CD&V-schepen Marc Van Peel. Maar dat zijn partij voor de gemeenteraadsverkiezingen van Antwerpen één stadslijst met de sp.a van burgemeester Patrick Janssens gaat vormen heeft meer redenen. 'De schepenpostjes van Van Peel en Heylen, daar gaat het om', klinkt het bij de N-VA.

55 zetels telt de Antwerpse gemeenteraad. Vandaag heeft de sp.a van Patrick Janssens er 22 van, het Vlaams Belang 20 en het kartel CD&V/N-VA zes. Bij die zes zijn er vijf CD&V'ers en één N-VA'er: Bart De Wever. "Maar zes jaar is in de politiek een millennium", zegt Marc Van Peel en peilingen van Gazet van Antwerpen, N-VA en een interne peiling van sp.a zouden daarop wijzen. De cijfers verschillen licht, maar N-VA komt telkens rond de 30 procent uit. Sp.a tussen 17 en 26 procent, CD&V rond de 5 procent.

Conclusie: Patrick Janssens verzekert zich dankzij de CD&V van de grootste fractie en komt zo aan zet, CD&V zou alleen te klein zijn en verzekert zich nu van twee schepenposten. Andere conclusie: deze stadslijst is er een tégen de N-VA, waarvan Bart De Wever lijsttrekker zou worden. "Al maakt hij dat pas in april bekend", zegt een 'Schoon Verdiep-watcher'. "En dat begrijp ik. Natuurlijk wil hij burgemeester worden. Maar in 2014 zijn er Vlaamse verkiezingen. Met 40 procent in de peilingen moet het zijn natte droom zijn om Vlaams minister-president te worden. Dat kun je niet combineren met de sjerp in Antwerpen."

Hoe dan ook lijkt de stadslijst daarop nu al een antwoord. Al ontkent burgemeester Patrick Janssens dat: "Deze oefening gebeurde al lang voor de peilingen. Wij willen een duidelijk signaal geven. Met deze stabiele ploeg hebben we een project op de rails gezet en dat willen we verderzetten."

Gepolariseerde verkiezingen

CD&V-schepen Marc Van Peel is niet te beroerd om toe te geven dat de electorale realiteit een rol speelde in de beslissing. "Het worden gepolariseerde verkiezingen, wij dreigen als christendemocraten in een gat te vallen. Wil je iets te zeggen hebben, dan is dit een kans." Maar volgens Van Peel is er meer: "Ik werk al acht jaar met Patrick Janssens samen en ik geloof in zijn capaciteiten. En ook ideologisch kan het. De tijd dat socialisten de katholieken tussen hun boterham wilden leggen, is voorbij. Op Antwerps stedelijk vlak liggen we ideologisch dicht bij elkaar. Zijn boeken konden net zo goed van een christendemocraat zijn."

Met die uitleg nemen de Antwerpse tegenstanders geen vrede. Meyrem Almaci, in oktober lijsttrekker voor Groen!: "Het is duidelijk dat Patrick Janssens voor een centrumrechts beleid gaat. En voor een voortzetting van de huidige situatie. Zonder antwoord op de uitdagingen rond diversiteit, armoedebestrijding en ecologie." Open-Vld, waar Patrick Janssens nog de hand zou naar uitsteken, zei gisteren "akte te nemen, meer niet." En bij N-VA vindt men het vooral bizar dat de stadslijst zélf zegt niet tegen N-VA uitgespeeld te worden. "Terwijl het duidelijk is dat Janssens zo burgemeester wil blijven en dat Marc Van Peel en Philip Heylen (nu schepen van cultuur en toerisme, RVP) hun postjes willen veilig stellen." Niet dat N-VA, nog altijd kartelpartner in Antwerpen, nog verdere plannen had met CD&V. "Wij waren geen vragende partij en we gaan wel van onze eigen sterkte uit. Om samen met Groen! de verkiezingen in te gaan, liggen we ideologisch ver uit elkaar. Er is ook geen sprake van dat we de uitgestoken hand van Filip Dewinter (voorman van het Vlaams Belang, RVP) zullen aanvaarden. Die steekt die vooraf uit, maar wringt ze achteraf om."

Vanavond vergaderen zowel sp.a als CD&V over de stadslijsten. Janssens noch Van Peel vrezen grote moeilijkheden. Al bleek gisteren alvast in de districten rond Antwerpen onrust te bestaan bij CD&V-mandatarissen en -militanten. Ook al geldt de samenwerking enkel voor de stad. Dat is volgens de Ekerse districtsschepen Koen Palinckx maar goed ook. "Ik zou nooit op een lijst staan met sp.a-kandidaten", zegt hij. "We hebben aan de rechterzijde zeer goed samengewerkt met het kartel. En ik vrees dat ze het ook op stedelijk vlak moeilijk uit kunnen leggen. Je moet ideologisch voor iets staan. Deze stadslijst zou wel eens als een boemerang in hun gezicht kunnen terugkeren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234