Donderdag 12/12/2019

CD&V en Open Vld willen N-VA overtuigen van stemrecht op 16

Beeld Photo News

CD&V en Open Vld hopen N-VA de komende twee weken te overtuigen van stemrecht op zestien jaar. Hoewel het dossier volgens beide partijen raakt aan het hart van de democratie lijkt een wisselmeerderheid met sp.a en Groen er niet in te zitten. Binnen veertien dagen start de bespreking van het kiesdecreet, waarin het stemrecht op zestien voor de lokale verkiezingen kan worden opgenomen.

Woensdagochtend hielden de jongerenvoorzitters van de partijen nogmaals een vurig pleidooi voor meer inspraak vanaf zestien. Enkel Vlaams Belang Jongeren en Jong N-VA liggen dwars. "Op de leeftijd van achttien beschik je over al je rechten en plichten, dus dat is de meest aangewezen leeftijd", aldus Tomas Roggeman van Jong N-VA. "Steeds meer rechten en plichten worden naar de leeftijd van zestien getrokken, ik denk dat we daar bedachtzaam mee moeten omgaan. Anders zijn we de meerderjarigheid de facto aan het uithollen."

CD&V vermoedt dat Roggeman gestuurd wordt door de moederpartij. "Ik begrijp niet dat Roggeman daar als enige tussen die andere jongeren kan gaan zitten en dit signaal geeft", zegt parlementslid Michel Doomst van CD&V. "Als je een grote volkspartij wil zijn, moet je toch luisteren naar wat er beweegt", vindt hij.

Voor Doomst gaat het om een uiterst belangrijke hefboom voor het versterken van het democratisch draagvlak in Vlaanderen, maar een wisselmeerderheid lijkt niet aan de orde. "We hopen dat N-VA nu het signaal begrepen heeft."

"Wetenschappelijke basis aan debat geven"

"N-VA heeft nota bene zelf zestienjarigen geronseld voor een referendum over het circulatieplan in Gent", merkt Bart Somers van Open Vld op. Hij hoopt dat de partij zich de komende weken nog bezint. "We gaan nu de fase in om te trachten elkaar te overtuigen."

Jong N-VA opperde woensdag nog even om een enquête over het thema te organiseren bij de jongeren. "Dat zou pas een paradox van jewelste zijn", reageert Somers. "De jongeren mogen dan één keer stemmen. Over het feit of ze al dan niet willen stemmen. Bovendien, ook aan vrouwen of arbeiders is destijds nooit gevraagd of ze stemrecht wilden. We maken geen rechten afhankelijk van een bevraging."

"Het zou op zijn minst een wetenschappelijke basis geven aan het debat", vindt Marius Meremans van N-VA. "Ik heb immers veel contact met jongeren, maar wacht nog steeds op de grote vraag om stemrecht. Mijns inziens leeft dat niet bij hen", besluit het parlementslid.

Jong N-VA-voorzitter Thomas Roggeman. Beeld Photo News
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234