Dinsdag 21/01/2020

Openbare omroep

CD&V eist alternatief voor geschrapte levensbeschouwelijke programma's

CD&V-parlementslid Karin Brouwers. Beeld BELGA

CD&V heeft bedenkingen bij de plannen van minister van Media Sven Gatz om de programa's voor levensbeschouwelijke derden op de openbare omroep te schrappen en de verschillende levensbeschouwingen te integreren in de algemene programma's. CD&V-parlementslid Karin Brouwers vreest dat de aandacht voor levensbeschouwing zal "verwateren" en eist een "volwaardig alternatief". Minister Gatz zei in de commissie Media dat hij over de kwestie overleg pleegt, maar garandeerde dat hij "het kind niet met het badwater" zou weggooien.

Minister Gatz liet eerder al verstaan dat hij de uitzendingen van levensbeschouwelijke derden op de openbare omroep kritisch tegen het licht wil houden. De uitzendingen hebben een heel select publiek en de erkenning van de verenigingen loopt eind 2015 af. Het plan is om de verschillende levensbeschouwelijke strekkingen te integreren in de algemene programma's van de VRT. Dat staat zo te lezen in de beleidsnota van de mediaminister.

Maar die plannen baren coalitiepartner CD&V zorgen. Parlementslid Karin Brouwers noemt het "geen goede oplossing". "Deze homeopathische aanpak - kleine druppeltjes in een groot glas - zullen in de praktijk leiden tot een verwatering van de aandacht voor levensbeschouwing terwijl er in onze superdiverse samenleving net meer nood is aan grondige gesprekken over religie en levensbeschouwing", aldus Brouwers.

Brouwers verwijst naar de eerdere omvorming van de uitzendingen van de sociaaleconomische derde tot het programma "De Vrije Markt". "Dat is op zich een erg goed programma maar het onmogelijke uitzenduur doet ons het slechtste verhopen voor het lot van de levensbeschouwing op de openbare omroep", aldus Brouwers.

Brouwers: "Kortom: we zijn er niet gerust in en zo lang de minister geen duidelijk en volwaardig alternatief heeft voor de levensbeschouwelijke uitzendingen door derden, is de afschaffing ervan voor CD&V geen piste", klonk het.

Voor verbetering vatbaar

De bekommernis van Brouwers werd voorzichtig gesteund door N-VA-parlementslid Marius Meremans. "We begrijpen dat die bezorgdheid leeft. We moeten dat rustig bekijken en overleg plegen". Ook Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) toonde begrip voor de bezorgdheid en wil ook niet dat de aandacht voor levensbeschouwingen geparkeerd wordt op een onmogelijk uitzenduur, maar hij vindt het wel zinvol om te evolueren naar een "gemeenschappelijk programma waarin de verschillende levensbeschouwingen in dialoog gaan in plaats van te werken in niches".

Minister Gatz verzekerde dat er op de VRT aandacht zal blijven voor de verschillende levensbeschouwelijke strekkingen en dat de gevreesde "homeopatische methode" niet zal gebruikt worden. "Maar iedereen is het er wellicht over eens dat de manier waarop de programma's nu gebracht worden, voor verbetering vatbaar is", klonk het. Gatz plant verder overleg maar wil naar eigen zeggen "het kind niet met het badwater weggooien".

In de discussie over de beleidsnota toonde sp.a-parlementslid Katia Segers zich nog bevreesd dat de VRT met een verhoogde aandacht voor informatie en cultuur zou evolueren tot een "nichezender". "Vlamingen hebben ook recht op ontspanning. De openbare omroep moet er zijn voor alle Vlamingen". Daarbij aansluitend herhaalde Segers haar vrees dat bepaalde VRT-programma's "achter de betaalmuur" zullen steken. "Wij zijn ook voorstander van een digitaal progressieve VRT. Maar van programma's achter de betaalmuur te steken, kan voor ons geen sprake zijn", aldus Segers.

Minister Gatz temperde die dubbele vrees. Zo zal de VRT volgens hem zeker niet evolueren tot een "nichezender" en is het ook geenszins de bedoeling een "VRT met twee snelheden te creëren". Wel blijft de Open Vld-minister van plan om te onderzoeken of/welke digitale inhoud de VRT betalend zou kunnen maken.

De Open Vld-minister kondigde nog aan dat hij wil nagaan of er naast het bestaande sociale charter over de werkomstandigheden in de audiovisuele sector een gelijkaardig charter kan komen voor de geschreven pers. "We kunnen daar bijkomende stappen zetten. Er is een neerwaartse druk op de verloning in de geschreven pers. Wanneer we kwaliteitsjournalistiek wensen, moeten mensen normaal kunnen verloond worden. Dat is iets wat ik wil bespreken met de uitgevers".

Gatz verzette zich tot slot tegen de kritiek van Groen-parlementslid Bart Caron dat de besparingen op Media en Cultuur een zware impact hebben op de werking van de organisaties in de sector. "Ja, we besparen een aardig percentage. Maar het is niet zo dat de meeste spelers hun taken niet meer zullen kunnen doen. De Vlaamse regering heeft keuzes gemaakt. Ik vecht voor mijn bevoegdheden, maar ik begrijp ook de keuze om vooral de onderwijs en welzijn te ontzien in de besparingen".

Cultuurminister Sven Gatz (Open Vld). Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234