Vrijdag 20/05/2022

CBHK nog dit jaar verkocht

Lage rente duwt bank in het verlies

De federale overheid zou nog dit jaar een partner vinden voor het Centraal Bureau voor Hypothecair Krediet (CBHK). Al vergt dat wel enige creativiteit.

Brussel

Jan Scheidtweiler

Het CBHK is een kleine bank, maar een middelgrote speler op de markt voor hypotheekleningen. Vorig jaar sloot ze 9.670 hypotheekleningen af, goed voor een marktaandeel van zo'n zeven procent.

De instelling is al een paar jaar een zorgenkind van de Federale Participatiemaatschappij (FPM), de overheidsholding die al eerder participaties zoals de ASLK hielp privatiseren.

Het CBHK gewoon, via een klassieke procedure, aan de meest biedende verkopen, blijkt onmogelijk. Zoals de instelling er nu bijligt, is niemand geïnteresseerd. Dat is vooral toe te schrijven aan de erg zwakke balans van het CBHK. Tegenover de 159 miljard activa - die voor 131 miljard bestaat uit hypotheekleningen - staat een miniem eigen vermogen (130 miljoen) en een berg leningen met overheidswaarborg. Die hebben als immens nadeel dat ze een hoge, vaste rentevoet meeslepen. Daardoor komt de hypotheekbank in tijden van lage rente, zoals in 1998, in de problemen te zitten. Op de nieuwe leningen die ze afsluit, kan ze, gedwongen door de scherpe concurrentie op de markt, slechts een lage rente aanrekenen. Maar tegelijk moet ze elk jaar wel haar eigen, dure, leningen blijven afbetalen.

Vorig jaar moest de overheidsinstelling zo 11,18 miljard frank rente betalen. Haar rente-opbrengsten lagen nauwelijks hoger (12,33 miljard frank). Dat kleine overschot volstond net om de operationele kosten en afschrijvingen te dekken. Het CBHK boekte een operationele winst van 4 miljard frank. Een uitzonderlijk verlies van 177 miljoen frank - afboekingen op kredieten uit de jaren tachtig en negentig - duwde het nettoresultaat toch nog voor 19 miljoen frank in het verlies. "De lage rente schaadt de rendabiliteit van een bank als de onze," zegt Eric De Keuleneer, de voorzitter van het directiecomité van het CBHK.

Om het CBHK aantrekkelijk te maken voor kandidaat-overnemers heeft de FPM een creatieve ingreep bedacht. Ze gaat de instelling splitsen in een 'oud' en een 'nieuw' CBHK. In het 'oude' CBHK blijft de huidige, problematische, balans ondergebracht. De nieuwe bank krijgt de tien kantoren van de groep, de contacten met 2.000 makelaars en de expertise in het produceren en beheren van hypotheekredieten mee. De Federale Participatiemaatschappij gaat het 'nieuwe' CBHK ook een startkapitaal meegeven, al wil Paul Van Rompuy, de voorzitter van de FPM, nog niet zeggen hoeveel dat wordt.

Volgens De Keuleneer zijn er bij deze nieuwe constructie wel kandidaten voor zijn instelling. "Zij kunnen vijfentwintig, vijftig of honderd procent nemen, als ze dat willen." De Keuleneer zou graag zien dat een kandidaat opduikt die het CBHK vooruit kan helpen bij zijn kernactiviteit. Volgens Van Rompuy zou er nog voor het einde van het jaar een partner gevonden worden voor het 'nieuwe' CBHK. Tot dan blijven beloftevolle nieuwe activiteiten, zoals dienstverlening aan andere hypotheekverkopers, op een laag pitje. Het CBHK had plannen om op dat vlak samenwerking met een buitenlandse groep op te zetten, "maar die plannen zitten in de ijskast", zegt De Keuleneer.

De Federale Participatiemaatschappij blijft dan achter met het 'oude' CBHK. In die balans van 159 miljard frank blijven dan de 'oude' hypotheken zitten (leningen die klanten tot en met dit jaar met de instelling afsloten). "Het wordt een schelp, met de oude hypotheken waarvoor we rente binnenkrijgen en met CBHK-leningen waarvan wij de rente aflossen," zegt Van Rompuy. Hij maakt zich sterk dat de belastingbetaler geen extra geld in de instelling zal moeten stoppen. "We kunnen nu perfect de simulatie maken van de rente die we uitgeven en van wat we binnenkrijgen. We kunnen de schelp dan laten uitdoven."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234