Maandag 19/04/2021

Caterpillar schrapte meer dan 12.000 banen op een jaar tijd, en dat is nog zonder geplande sluiting Gosselies

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Bij de Amerikaanse machinebouwer Caterpillar zijn het voorbije jaar meer dan 12.000 banen geschrapt, of 10 procent van het totale personeelsbestand. De cijfers houden nog geen rekening met lopende herstructureringen zoals de geplande sluiting van de fabriek in Gosselies, waar nog eens 2.000 banen bedreigd zijn. Dat blijkt uit de jaarcijfers van Caterpillar. Het bedrijf sloot 2016 met verlies af.

Caterpillar had eind vorig jaar nog 106.400 werknemers in dienst: 95.400 vaste medewerkers (10.300 minder dan eind 2015) en 11.000 tijdelijken (-2.000). "De daling was voornamelijk het gevolg van herstructureringen en lagere productievolumes", klinkt het. Caterpillar kampt nog altijd met de gevolgen van de neergang in de energie- en grondstoffenbranche.

Het jobverlies bij de machinebouwer is overigens nog niet ten einde. Zo werd vorig jaar de intentie tot sluiting aangekondigd van de vestiging in Gosselies, in de provincie Henegouwen. Daar staan 2.000 banen op de tocht. Ook een vestiging in Aurora (Illinois) is met sluiting bedreigd.

Caterpillar laat vandaag weten dat de kostprijs van die herstructureringen nog niet kan worden geschat, omdat het sociaal overleg nog bezig is.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Het bedrijf zag de omzet vorig jaar met bijna een vijfde teruglopen tot 35,8 miljard dollar. Het rapporteerde vandaag een jaarverlies van 67 miljoen dollar, tegen een winst van 2,5 miljard dollar in 2015.

Caterpillar ziet wel licht aan het einde van de tunnel. De prijzen van grondstoffen zitten weer in de lift, net als de bouwproductie in veel belangrijke markten. Dat kunnen de eerste tekenen zijn van herstel, aldus de industriereus. Voor 2017 rekent Caterpillar op een terugkeer van de groei, al blijven de opbrengsten met 36 tot 39 miljard dollar nog altijd ruim onder het niveau van 2015. Afgezien van verdere reorganisatiekosten moet volgens het bedrijf ook weer een winst in de boeken kunnen worden gezet.

Buitengewone ondernemingsraad Caterpillar Belgium

De groep Caterpillar heeft vandaag overigens tijdens een buitengewone ondernemingsraad het voorstel verworpen van de kaderleden in Gosselies, om daar een assemblageactiviteit te behouden. Dat heeft de woordvoerster van Caterpillar Belgium bevestigd na afloop. Volgens de directie is uit onderzoek van het voorstel gebleken dat er niet voldaan kan worden aan de doelstellingen inzake productieoppervlakte en dat het voorstel een grotere kwetsbaarheid inhoudt voor de twee betrokken vestigingen (Gosselies en Grenoble).

Medio januari hadden enkele kaderleden van het bedrijf aan de groep een alternatief voorgelegd voor de volledige sluiting van de site van Gosselies. Ze stelden voor om er een assemblageactiviteit te behouden, met werkgelegenheid voor zowat 400 mensen.

Volgens de woordvoerster van de site heeft de groep het voorstel op drie niveaus bekeken. Eerst met betrekking tot de cijfers en hypotheses. Vervolgens met het oog op de wereldwijde doelstelling om de vaste kosten te verlagen en de productieoppervlakte.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Vakbonden teleurgesteld, maar niet verrast

De vakbonden bij Caterpillar Gosselies reageren teleurgesteld maar niet verrast na de afwijzing van het voorstel van de kaderleden. "Het voorstel is financieel levensvatbaar en technisch haalbaar. Als de groep het afwijst, is dat louter en alleen om strategische redenen", zegt Cathy Verhaeghe van de socialistische bediendebond.

"Wanneer het alternatief afgewezen wordt omdat het een probleem vormt voor het terugdringen van de productieoppervlakte van de groep, dan sluit dit de deur voor ieder behoud van activiteit in Gosselies", aldus Emmanuel Chemello van de christelijke vakbond. Hij benadrukt dat de werknemers en vakbonden zich nu progressief zullen moeten richten op het onderhandelen van de vertrekvoorwaarden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234