Update
Caterpillar schrapt 1.400 banen in Gosselies
De Amerikaanse machinebouwer Caterpillar wil 1.400 banen schrappen in de vestiging in Gosselies (Charleroi). Dat heeft de directie vanochtend op een bijzondere ondernemingsraad bekendgemaakt. Premier Di Rupo wil de bonden van het bedrijf vanavond op Lambermont ontmoeten.
Volgens de directie kadert de herstructurering in een industrieel plan, waarbij de fabriek in Gosselies zich zal richten op de Europese markt. Dat moet de leefbaarheid van de fabriek voor de komende jaren verzekeren, aldus Nicolas Polutnik, gedelegeerd bestuurder van Caterpillar Belgium.
In totaal moeten 1.100 arbeiders en 300 bedienden vrezen voor hun baan. De herstructurering valt zwaarder uit dan gevreesd. De vakbonden hadden geopperd dat mogelijk 850 banen zouden verdwijnen.
De herstructurering is volgens de topman een gevolg van de economische vertraging en de beperkte groeiperspectieven op de Europese markt, waar Gosselies nu voor produceert. Ook nieuwe milieunormen en groeiende concurrentie vanuit lageloonlanden wegen op de site. "Nog belangrijker is dat de kostenstructuur van Caterpillar Gosselies te hoog is. Momenteel is het immers goedkoper om machines vanuit andere fabrieken van de groep naar Europa te importeren dan ze te produceren in Gosselies", zegt Polutnik.
Bij Caterpillar in Gosselies werken vandaag in totaal 3.700 mensen. Het bedrijf had al eerder economische werkloosheid moeten invoeren. De producent van grondverzetmachines als kranen en bulldozers heeft last van de zwakke economische toestand: vooral zwakke vraag naar grondstoffen en de lagere bouwactiviteit spelen het bedrijf parten.
"Catastrofe"
Bij de vakbonden is de consternatie groot, meldt de krant De Tijd. "We verwachtten ons wel aan een of andere ingreep", zegt Mariet Vanderstukken, secretaris voor de regio Charleroi bij de socialistische vakbond ABVV. "Maar dat de ontslagen zo zwaar zouden uitvallen, komt als een schok." Ze spreekt van "een catastrofe voor onze regio".
De vakbonden gaan het industrieel plan van het bedrijf grondig onder de loep nemen. "We moeten zien dat met deze ontslagronde de toestand in de fabriek houdbaar blijft en of de toekomst hiermee veilig is gesteld", klinkt het nog.
Sociale dumping
Eerste minister Elio Di Rupo, federaal minister voor Werk Monica De Coninck en de Waalse minister van Economie Jean-Claude Marcourt willen de bonden van Caterpillar vanavond op Lambermont ontmoeten. Di Rupo heeft op Twitter alvast zijn "solidariteit en steun aan de arbeiders" uitgedrukt.
Emilie Hoyos van de Franstalige groene partij Ecolo reageert aangeslagen: "Na Ford Genk, na Arcelor-Mittal, en nu Caterpillar zijn er duizenden werknemers die nog moeilijk kunnen zeggen dat 'de crisis is elders erger is', zoals sommigen hen proberen te laten geloven."
Ze wijst met een beschuldigende vinger naar de Europese en federale economische maatregelen. "Wat zal de premier zeggen aan de arbeiders? Kan hij ze in de ogen kijken als hij vertelt wat hen te wachten staat: de daling van hun werkloosheidsuitkeringen als ze niet snel een job vinden?" De eerste prioriteit voor de politiek, zo zegt ze, moet zijn om alle fiscale, sociale en milieudumping in Europa tegen te gaan."
#Caterpillar: mijn solidariteit en steun aan de werknemers. Ik ontvang de vakbonden samen met @jcmarcourt om 18u30 op de Lambermont
— Elio Di Rupo (@eliodirupo) February 28, 2013