Coronacrisis
Cateraars zien omzet verdampen met 97 procent
De nood is zo hoog bij alle cateraars en uitbaters van feestzalen in Vlaanderen dat ze zich verzameld hebben in een werkgroep. Die telt intussen al 550 leden. Het omzetverlies dit jaar loopt op tot 97 procent, zo bleek uit een eerste interne bevraging.
“Met een feest voor tien personen, enkele dagen per week, blijf je niet overeind”, zegt Ilse Delaere van Cook&Style uit Wommelgem. Samen met Ben Van Hoof van Saillart Catering trekt zij de werkgroep. “We hebben al zes maanden amper inkomsten, de reserves raken op. We willen werken, maar we moeten de regels volgen en dat is niet gemakkelijk”.
Bij rouwmaaltijden mogen vijftig gasten aanschuiven, maar voor feesten is tien aanwezigen het maximum. “We hebben de leden van onze werkgroep in juli gevraagd een vragenlijst in te vullen om te peilen naar het verlies dat ze dit jaar al geleden hebben. Het is een rampzalig jaar met een omzetverlies van 97 procent. En nu moet de dure septembermaand nog komen, met veel facturen en uitgaven voor de kinderen die naar school gaan.”
De werkgroep staat in nauw contact met Matthias De Caluwe, de CEO van Horeca Vlaanderen. “De impact van de maatregelen voor de catering en feestzalen is enorm, dat spreekt voor zich”, zegt hij. De Caluwe pleit ervoor om het horecaprotocol overal toe te passen, dus ook bij cateraars en feestzalen. “Op die manier kunnen de gasten veilig en verantwoord genieten van een feest. Wij hopen dat de volgende Veiligheidsraad dat zal beslissen. Ook een must is het verlengen van de volledige fiscale aftrekbaarheid van catering voor bedrijven naar 2021 en van de technische werkloosheid tot de helft van volgend jaar.”