Maandag 29/11/2021

'Catastrofe dreigt voor Belgische film- en tv-sector'

Alle belangrijke Belgische regisseurs, scenaristen en productiehuizen roepen de federale regering in een open brief op om het tax-sheltersysteem te hervormen. Door ontsporingen vinden ze nauwelijks nog voldoende investeerders om hun films of tv-series te financieren.

Honderdduizenden cinemabezoekers voor FC De Kampioenen en Marina, een Oscarnominatie voor The Broken Circle Breakdown, recordcijfers voor Vlaamse series op televisie,... De audiovisuele sector in België lijkt op het eerste gezicht bloeiende tijden te beleven. Niets is echter minder waar.

"De Belgische audiovisuele sector beleeft momenteel een ware noodsituatie", staat te lezen in een brief die vandaag aan premier Elio Di Rupo, minister van Financiën Koen Geens en de vice-eersteministers bezorgd wordt. Ondertekenaars van de brief, die De Morgen kon inkijken, zijn alle grote namen uit de audiovisuele sector: Michael Roskam, Felix Van Groeningen, Erik Van Looy, Jan Verheyen, Stijn Coninx, Hans Herbots, de gebroeders Dardenne, Eyeworks, Woestijnvis, Kanakna, Studio 100, de scenaristen- en acteursgilde, het Vlaams Audiovisueel Fonds,... Zowat de hele Vlaamse en Franstalige audiovisuele sector trekt aan de alarmbel.

De reden van hun eensgezindheid is de ontsporing van het tax-sheltersysteem. Dat fiscaal voordelige systeem werd elf jaar geleden gestart om de audiovisuele industrie extra zuurstof te geven, maar doet de laatste jaren steeds minder wat het behoort te doen.

Enkele bedrijven specialiseerden zich immers in het aantrekken van investeerders voor films waar meestal weinig Belgische makers bij betrokken zijn. In de sector vallen daarbij vooral de namen van uMedia en Scope Invest, twee bedrijven met Franstalige roots en economen en juristen aan het hoofd. Investeerders krijgen daarbij rendementen tot 18 procent, ongeacht het succes van de film. Volgens verschillende bronnen wordt daarbij gesjoemeld met budgetten en opgeblazen facturen, waardoor steeds minder geld voor de film zelf gebruikt wordt.

Lagere rendementen

Door die exorbitante rendementen slagen de productiehuizen die de brief ondertekenen er nauwelijks nog in om voldoende investeerders te vinden voor hun films of tv-series. Hun rendementen voor de investeerders liggen immers veel lager omdat ze het budget voor de film of tv-serie niet willen afromen. Maar als ze geen investeerders meer vinden, wordt het onmogelijk nog een nieuwe The Broken Circle Breakdown of Rundskop te maken. "In de huidige gang van zaken en zonder een grondige hervorming van het systeem stevent de Belgische audiovisuele sector af op een catastrofe", luidt het in de brief.

Daarom vragen ze de federale regering om dringend werk te maken van een hervorming. Als het voor de verkiezingen in mei niet meer gebeurt, vrezen ze dat de Belgische audiovisuele sector snel op apegapen zal liggen.

Overleg

De film- en televisieproducenten werkten midden vorig jaar al een hervorming van het tax-sheltersysteem uit. Dat nieuwe systeem zou veel transparanter en simpeler worden, maar dezelfde voordelen behouden als de huidige tax shelter.

Hoewel er midden vorig jaar een politieke consensus was over dat voorstel, bleef het sindsdien stil errond. Door de tegenstanders van een hervorming wordt er immers druk gelobbyd om het huidige systeem te behouden, lobbywerk waar vooral de Franstalige liberalen van de MR oren naar hebben. "Dat lobbywerk gebeurt ook uiterst professioneel", geven verschillende bronnen aan. Zo is er sprake van een advies van de fiscale administratie dat erg weigerachtig staat tegenover een hervorming van de tax shelter. "Dat advies maakt bijna letterlijk gebruik van alle argumenten van die partijen die genoemd worden als het gaat over explosieve rendementen."

Bij minister van Financiën Koen Geens, die bevoegd is voor de tax shelter, wacht men verder overleg met sector af. "De minister is in dialoog met hen en vandaag is er nog een ontmoeting met Stijn Coninx", zegt zijn woordvoerster. "Als op basis van dat overleg blijkt dat er een bijsturing van de tax shelter noodzakelijk is, zal de minister daar de nodige voorstellen aan de regering voor doen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234