Zondag 05/02/2023

Catalonië

Catalonië is N-VA geen regeringscrisis waard

De N-VA organiseerde een solidariteitsmars in Brussel. Beeld Tim Dirven
De N-VA organiseerde een solidariteitsmars in Brussel.Beeld Tim Dirven

Het politiegeweld in Barcelona sterkt sommige N-VA’ers in de overtuiging dat België de onafhankelijk van Catalonië moet erkennen. Maar de partijtop staat op de rem. 'We zijn blij met het sterke signaal van premier Michel.'

Ann De Boeck

Aan internationale waarnemers geen gebrek, zondag in Barcelona. Veel Vlaams-nationalisten trokken naar Catalonië om via Twitter en Facebook verslag uit te brengen van het referendum. Dat het begrip ‘waarnemen’ daarbij nogal breed werd geïnterpreteerd, getuigen de filmpjes waarop onder anderen politicoloog Bart Maddens (KU Leuven) hardhandig wordt weggesleurd door de Guardia civil.

“Ik heb tranen in de ogen gehad”, vertelt N-VA-parlementslid Peter Luykx na een bewogen dag in Barcelona. Luykx werd door de Catalaanse regering gevraagd een kritisch oogje in het zeil te houden. "Er werd gezongen en geapplaudisseerd. Er werden bloemen neergelegd. En ik werd vastgeklampt door mensen die het uitschreeuwden van onmacht."

Na zo veel geweld is het voor Luykx duidelijk: België moet zijn verantwoordelijkheid nemen. “De Belgische regering moet pleiten voor de erkenning van het Catalaanse zelfbeschikkingsrecht”, stelt hij onomwonden. “Catalonië is een pro-Europese regio die al decennialang ijvert voor zelfbeschikking. Ze hebben dat altijd vredelievend gedaan. Ik kan me dus niet voorstellen dat we dit niet zouden erkennen.”

Geïsoleerd in regering

Gisterochtend klonk de N-VA nochtans voorzichtig. Minister Johan Van Overtveldt maakte in het VRT-programma De zevende dag duidelijk dat de partij de onafhankelijkheidsstrijd van de Catalanen een warm hart toedraagt, maar dat die geen Belgische regeringscrisis waard is. “Wij beseffen dat we met ons standpunt geïsoleerd staan in de regering”, klonk het. “We zullen dit in de regering bespreken en met een consensus naar buiten komen.”

Naarmate er meer filmpjes opdoken over het geweld van de Spaanse politie werd de toon scherper. De europarlementsleden Mark Demesmaeker, Helga Stevens en Sander Loones publiceerden beelden en getuigenissen over de rubberen kogels van de Spaanse politie. Onaanvaardbaar en buiten proportie, klonk het. Tegelijk werden Europese boegbeelden als Marianne Thyssen (CD&V) en Guy Verhofstadt (Open Vld) onder druk gezet om een standpunt in te nemen.

Nog voor de uitslag van het referendum bekend was, vertrok vanuit het Vlaams Huis bij het federaal parlement een solidariteitsmars van N-VA’ers naar de Spaanse ambassade en pleitte Vlaams minister-president Geert Bourgeois voor internationale bemiddeling. En Luyks dus voor de erkenning van de onafhankelijkheid.

Krachtig signaal

Dat laatste is tot nader order geen partijstandpunt, verduidelijkt N-VA-woordvoerder Joachim Pohlmann. “Als je zoals Peter de hele dag in die situatie zit, dan is het normaal dat daar een zekere radicaliteit in kruipt”, legt hij uit. “Anderzijds was tijdens De zevende dag nog niet duidelijk dat de Spaanse overheid zo veel geweld zou gebruiken.”

Wat wil de N-VA dan? Officieel pleit de partij voor een internationale bemiddeling tussen Madrid en Barcelona. Wat de partij betreft, moet België daarvoor ijveren binnen Europa. “Maar daarover lijkt ons weinig verdeeldheid te zijn in de regering”, benadrukt Pohlmann. Premier Charles Michel (MR) was zondag de eerste Europese leider die opriep tot dialoog. Ook CD&V en Open Vld veroordeelden het geweld.

Dat premier Michel zo snel reageerde, is wellicht geen toeval. Vicepremier Jan Jambon (N-VA) drong zondagochtend persoonlijk aan op een snelle reactie. Bovendien verkleint hij zo het risico dat de Catalaanse kwestie verdeeldheid zaait in zijn federale ploeg. Op dit moment lijkt dat goed te lukken. Pohlmann: "Wij zijn tevreden met het krachtige signaal van de premier."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234