Dinsdag 22/10/2019

Crisis Catalonië

Catalaanse leider Puigdemont ziet af van vervroegde verkiezingen

De Catalaanse leider Carles Puigdemont. Beeld getty

De Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont roept dan toch geen vervroegde verkiezingen uit, zo heeft hij deze namiddag bekendgemaakt in een korte toespraak. Hij zegt dat hij onvoldoende waarborgen heeft gekregen van de centrale regering in Madrid.

Puigdemont erkende dat hij vervroegde verkiezingen wel overwogen heeft, om de politieke crisis te ontmijnen. Hij zag uiteindelijk af van dat plan omdat hij geen garanties kreeg van Madrid dat de verkiezingen gerespecteerd zouden worden, of dat ze zouden kunnen voorkomen dat Madrid het bestuur in Catalonië overneemt.

Hij zei ook dat het aan het Catalaanse parlement is om te beslissen over het uitroepen van de onafhankelijkheid, en zich te beraden over de gevolgen van het activeren van artikel 155 van de grondwet. Dat parlement komt vandaag nog bijeen.

Het activeren van artikel 155 is een optie die de centrale regering overweegt, en Madrid het recht zou geven het bestuur van Catalonië over te nemen. De Spaanse Senaat stemt morgen over de vraag of het artikel al dan niet geactiveerd zal worden.

Crisis

Puigdemont vergaderde gisteren urenlang over een gepaste reactie op het Spaanse plan om artikel 155 te activeren. Volgens verschillende bronnen hing er een crisissfeer in het kabinet tussen voor- en tegenstanders van een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring. Om 2 uur vannacht gingen de ministers uit elkaar zonder definitief plan, vandaag werd er verder vergaderd. Verkiezingen zijn dan een teken dat de regering er niet uit geraakte en nog maar één oplossing zag.

Het is duidelijk dat de druk op Puigdemont hoog is. Normaalgezien zou zijn speech om 13.30 uur doorgaan, maar die werd eerst met een uur uitgesteld en later opgeschort. In de aanloop van de speech berichtten verschillende media dat Puigdemont vervroegde verkiezingen zou uitroepen voor 20 december. Twee van Puigdemonts partijgenoten stapten op uit het regionale parlement en de partij. "Ik steun de beslissing om naar verkiezingen te gaan", tweette Jordi Cuminal, een van de twee ontslagnemende parlementariërs. Volgens lokale media dreigde ook de woordvoerder van de separatische partij ERC zijn steun aan Puigdemont op te zeggen als hij verkiezingen zou uitschrijven.

Enkele minuten na de toespraak van de Catalaanse regeringsleider pleitte de Spaanse vicepremier Soraya Saenz de Santamaria ervoor om Catalonië onder voogdijschap te plaatsen. "Het is tijd voor een nieuwe fase waarin de wet wordt gerespecteerd", zei ze voor de Senaatscommissie die zich buigt over artikel 155.

Beeld afp
Catalaans premier Puigdemont (c.). Beeld epa

De Spaanse senaat komt normaal vandaag, om 17 uur, bij elkaar, om te debatteren over de inzet van artikel 155. Puigdemont was uitgenodigd om zich daar te komen verdedigen, maar besliste uiteindelijk daar niet op in te gaan. Morgen keurt de senaat de inzet van het grondwetsartikel waarschijnlijk goed, waarna het meteen in werking kan treden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234