Donderdag 22/04/2021

Catalaanse invasie in Vlaanderen

In mei 1997 ondertekenden Vlaams minister van Cultuur Luc Martens en zijn Catalaanse collega, Joan Maria Pujals, een akkoord aangaande een tweeledig cultureel uitwisselingsprogramma tussen beide regio's. In het najaar werd, onder de noemer Formes de Flandes, de eerste fase van het bilaterale project afgewerkt. Vlaamse kunstenaars, curatoren en galeriehouders zorgden voor een culturele invasie in het hart van de Catalaanse hoofdstad Barcelona. Gisteren gaf de minister in aanwezigheid van de Catalaanse deelnemers het startschot voor de 'terugwedstrijd'.

Op diverse locaties in de omgeving van de befaamde Ramblas werden vorig najaar zeven tentoonstellingen opgezet waarin een veelheid van kunstvormen aan bod kwamen. Nu is het dus aan de Catalanen om ons van antwoord te dienen. Ze slaan vanaf morgen vier maanden lang hun tenten op in diverse Vlaamse steden en zullen met hun realisaties proberen te bewijzen dat Catalonië op het vlak van kunst en cultuur meer te bieden heeft dan de imposante bouwwerken van Gaudi. Volgens Vicenc Villatoreo, directeur-generaal voor culturele promotie van Catalunya, wil men tevens dat "de Catalaanse cultuur een grotere visibiliteit krijgt in Europa". Het grootschalige project kreeg de naam Vlaamse ogen, Catalaanse kunst: een octopus met tentakels in Gent, Antwerpen, Kortrijk, Brugge, Aalst, Deurle, Roeselare en Kortrijk. Er staan maar liefst 17 culturele manifestaties op het programma en hoewel het accent ligt op hedendaagse beeldende kunst worden ook andere artistieke disciplines in de kijker gezet.

In diverse musea en culturele instellingen zetten beeldende kunstenaars uit Catalunya in samenwerking met landgenoten die actief zijn in de culturele sector en onder begeleiding van Vlaamse vakspecialisten een elftal exposities op. Zo loopt in het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen een thematische tentoonstelling met werken uit de vermaarde kunstcollectie van de Catalaanse 'Fundacio La Caixa'. Thema's als werkelijkheidservaring en representatie worden aangekaart en naast werken van autochtone kunstenaars worden er ook creaties van internationaal gerenommeerde kunstenaars als Bill Viola, Gary Hill, Christian Boltanski en Franz West getoond. In deSingel kan je tot eind december maquettes en grondplannen bezichtigen van prestigieuze architecturale projecten die in opdracht van de Catalaanse overheid werden gerealiseerd, en nog in de Scheldestad presenteert Pool Andries, die vorig jaar de fototentoonstelling in het Catalaanse Santa Monica verzorgde, in het Provinciaal Museum voor Fotografie hoogtepunten uit de Catalaanse creatieve fotografie.

In het bijgebouw van het kersverse Stedelijk Museum voor Actuele kunst (SMAK) in Gent is vanaf vandaag een selectie uit het oeuvre van multimediakunstenaar Antoni Muntadas en een aantal representatieve werken van zijn generatiegenoot Zush te zien. In de Witte Zaal van het Gentse Sint-Lucasinstituut zorgen Dirk Manesse en Jesus Prieto van de Escola Massana in Barcelona voor een expositie rond 'artistiek onderzoek naar marginaliteit' met werken van jonge Catalaanse, Spaanse, Japanse en Scandinavische kunstenaars.

Wie meer wil weten over Catalaanse vormgeving en design kan terecht in 't Casteelken in Roeselare. Behalve de officiële instituten dragen ook galerieën hun steentje bij tot het artistieke uitwisselingsgebeuren. Galeriehouders uit Vlaanderen en Catalonië staken de koppen bij elkaar en sloten een samenwerkingspact. Het galerieproject kreeg de titel Pica in Flandes mee en bestaat uit een reeks kleinschalige solo- en groepsexposities van Catalaanse beeldenmakers in diverse galerieën en een werkboek On Line - Info waarin het complete kunstgebeuren wordt becommentarieerd. Ook de Catalaanse podiumkunstenaars en muzikanten laten zich niet onbetuigd. Vanavond kan in de Sint-Gilliskerk in Brugge 'oude muziek' uit Catalonië beluisterd worden en op 19 november verzorgt muziektheater Carles Santos en compagnie een voorstelling in de Gentse Vooruit.

Ann Demeester

Tot eind december op diverse locaties. Info en programma : tel. 02/553.68.42 en 02/553 68 24 of per e-mail: els@keytsmanvlaanderen. be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234