Dinsdag 28/01/2020

Cassatie wil zijn rechters zelf benoemen

Liekendael verstrekt uitleg bij zaak-Batselé

Brussel.

eigen berichtgeving

Het Hof van Cassatie blijft erbij dat het eigenmachtig kan weigeren de eed af te nemen van een door de uitvoerende macht in zijn schoot benoemde raadsheer, wanneer het van oordeel is dat die benoeming 'onwettig' is. Als Didier Batselé dinsdag alsnog de eed kon afleggen als nieuw Cassatie-raadsheer, is dat enkel het gevolg van het feit dat volgens het Hof de aanvankelijk vermeende onwettigheid van zijn benoeming is uitgeklaard. Dat is de strekking van een meer dan opmerkelijk communiqué dat procureur-generaal Eliane Liekendael gisteren de wereld instuurde.

Liekendael zegt te willen reageren op de vele "onjuiste berichtgeving en uit de lucht gegrepen commentaar" die de afgelopen weken over de affaire-Batselé is verspreid. Batselé is een duidelijk met de PS-gelieerd jurist die een goed deel van zijn carrière actief was bij de rijkswacht. Volgens Liekendael heeft het Hof van Cassatie zijn eedaflegging enkel willen uitstellen omdat Batselé zo te zien geenszins aan de vereiste tien jaar juridische beroepservaring kwam. Een attest van de minister-president van de Franse-Gemeenschapsregering Laurette Onkelinx (PS) had Cassatie er echter van overtuigd dat ook Batselé's werk op haar kabinet als 'juridische beroepservaring' geldt.

Veelzeggender is dat Cassatie blijkt vast te houden aan zijn mogelijkheid om eigenmachtig de eedaflegging van een door de politieke overheid benoemde raadsheer te weigeren, en dit omdat de benoeming vanuit wettigheidsoogpunt problemen zou kunnen doen rijzen voor de Raad van State. In de woorden van Liekendael: door het attest van Onkelinx is "het gevaar voor vernietiging van de benoeming door de Raad van State genoeg verminderd zodat uitstel niet langer vereist was".

Volgens de procureur-generaal kon de eerste voorzitter van het Hof, Pierre Marchal, de eedaflegging weigeren omdat hij anders bewust zou hebben meegewerkt aan een manifest onwettige handeling. "Daarbij moet worden beklemtoond dat de eedaflegging een handeling is die door de wet wordt voorgeschreven, vereist is opdat de benoeming gevolgen zou kunnen hebben en bedoeld is om een rechtstoestand te voltooien die door het koninklijk benoemingsbesluit alleen zijn beslag niet gekregen heeft."

Koning Albert zal het niet graag horen, maar ook talloze juristen staan bijzonder negatief tegenover de aldus geformuleerde theorie.

(PD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234