Donderdag 22/08/2019

Cassatie verbreekt arrest over "kerstmoord Kontich" gedeeltelijk

Het Hof van Cassatie in Brussel heeft dinsdag het arrest over de "kerstmoord van Kontich" gedeeltelijk verbroken. De debatten over de strafmaat van beschuldigde Nikki Jorens (33) moeten voor het hof van assisen in Tongeren worden overgedaan. Haar schuld blijft evenwel vaststaan. Dat vernam Belga van haar advocaat Johan Vangenechten.

Annik "Nikki" Jorens werd op 30 maart door het Antwerpse hof van assisen tot 28 jaar cel veroordeeld voor de moord op haar vriend Danny Van Aelst (31). Die werd op 24 december 2004 door haar ex-minnaar Tom Van Eester (27) neergekogeld voor diens woning aan de Transvaalstraat in Kontich. Nikki zou hem daartoe hebben aangezet, maar zij heeft dat altijd ontkend.

Het assisenhof stelde in de motivering van zijn arrest dat het er zwaar aan tilde dat ze de feiten steeds halsstarrig ontkend had en dat ze totaal geen schuldbesef toonde. Volgens het Hof van Cassatie was dat een schending op het recht van verdediging.

"Een beschuldigde mag zijn verdediging organiseren zoals hij dat zelf wil. Mijn cliënte hield tot op het laatste moment vol dat ze onschuldig was en daar mocht het hof haar niet op afrekenen", verduidelijkt meester Vangenechten.

De verdediging had het Hof van Cassatie gevraagd om het arrest in zijn geheel te doorbreken. Het parket-generaal had alleen gunstig geadviseerd over een verbreking van de strafmaat. Het Hof van Cassatie volgde het parket-generaal daarin en besliste dat dat gedeelte terug moeten worden overgedaan voor het hof van assisen in Tongeren. Wanneer de zaak daar zal voorkomen, is nog niet duidelijk.

Van Eester, die door het Antwerpse assisenhof tot 18 jaar cel werd veroordeeld, tekende geen cassatieberoep aan. Zijn straf blijft dus behouden. (belga/dm)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden