Woensdag 21/10/2020

Cassatie stuurt ‘moordenaar’ voor derde keer naar assisen

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) oordeelde op 13 januari in de zaak-‘Taxquet tegen België’ dat assisen voortaan veroordelingen moest motiveren. Bij gebrek aan een eenduidige wet vult elk hof tot de dag van vandaag die richtlijn naar eigen goeddunken in. Sp.a-kamerlid Renaat Landuyt stelt minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) persoonlijk verantwoordelijk voor het verbroken vonnis.

Mimoun Zarhaoui (37) werd in 2005 beschuldigd van doodslag op zijn vriend en cocaïneleverancier Ahmed Deriouch. Hij zou hem te lijf zijn gegaan met twee gebroken bierflesjes. Door een procedurefout werd Zarhaoui vrijgelaten. Hij vluchtte meteen naar het buitenland. Precies een jaar geleden werd hij bij verstek veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf. Het hof liet Zarhaoui internationaal seinen. De illegale Marokkaan werd in juni gearresteerd in Madrid en uitgeleverd aan ons land. Een assisenjury in Antwerpen veroordeelde hem midden januari 2009 voor de tweede maal tot dertig jaar cel. Drie dagen eerder haalde Richard Taxquet, de opdrachtgever voor de moord op André Cools, zijn gram bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Het EHRM oordeelde dat Taxquet geen eerlijk proces had gekregen omdat het eindarrest niet voldoende was gemotiveerd. Voortaan moesten Belgische volksjury’s duidelijk stellen waarom ze de beschuldigde al dan niet schuldig bevonden. Zarhaouri’s proces werd een dag uitgesteld na het arrest-Taxquet. Uiteindelijk besliste voorzitter Dirk Thys om de schuldvraag gewoon wat te specifieren. Het zinnetje ‘door het toebrengen van tientallen snij -en steekverwondingen’ werd aan het eindarrest toegevoegd. “Als motivering was dat zeker niet voldoende”, zegt Kris Luyckx, die samen met Mounir Souidi de verdediging van Zarhaoui op zich neemt. “Van in het begin hebben wij erop aangedrongen dat het arrest om die reden nietig werd verklaard.” Hun wens werd dinsdag door het Hof van Cassatie in Brussel ingewilligd. Zarhaoui’s proces zal voor de derde keer in Tongeren worden overgedaan.

Nood aan duidelijke wet

Sp.a-kamerlid Renaat Landuyt wijst minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) met de vinger. Hij vindt het “onbegrijpelijk” dat de minister van Justitie de voorbije maanden niets heeft ondernomen om een eenduidige interpretatie van het arrest-Taxquet te stimuleren. “Hij kon dat doen via zijn procureurs-generaal”, aldus Landuyt. “Maar De Clerck deed niets, waardoor elk hof van assisen nu zijn eigen interpretatie geeft aan het arrest. Brugge en Gent interpreteerden het anders dan Antwerpen en niet elk hof motiveerde zijn veroordelingen. Hij heeft het nu zover laten komen dat een veroordeling tot 30 jaar, nietig is verklaard. Wie weet hoeveel gevaarlijke mensen er nog worden vrijgelaten.” Ook advocaat Kris Luyckx vreest dat de zaak-Zarhaoui slechts het topje is van de ijsberg. “Als er niet snel een duidelijke wetgeving komt, zullen er in de toekomst waarschijnlijk nog vonnissen worden opgeheven.”De Clerck ontkent dat hij na het arrest-Taxquet heeft stilgezeten. Zo liet hij het college van procureurs-generaal onmiddellijk richtlijnen schrijven om dergelijke verbrekingen door Cassatie te vermijden. De Clerck merkt evenwel op “dat de richtlijnen niet garanderen dat de assisenhoven de werkwijze ook in de praktijk toepassen”. In Bergen en Luik zouden de richtlijnen bijvoorbeeld niet altijd gevolgd zijn. Het is dus niet ondenkbaar dat er nog nietigverklaringen zullen volgen. Er zou in de Senaatscommissie Justitie wel een wetswijziging over de hervorming van het assisenproces op tafel liggen. Rond het luik ‘motivering’ zou een akkoord binnen de meerderheid bestaan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234