Zaterdag 18/01/2020

Cassatie ongemeen scherp voor SP-top

Liekendael suggereert meineed na getuigenissen Tobback, Van Miert en Vandenbroucke

Brussel.

Eigen berichtgeving

Procureur-generaal Eliane Liekendael was gisteren in haar rekwisitoor op het proces Agusta/Dassault ongemeen scherp voor de hoofdbeklaagden Willy Claes, Guy Coëme en Guy Spitaels. Ze maakten zich alle drie schuldig aan corruptie zowel in het Agusta- als in het Dassault-contract. Voor Claes komt daarbij nog schriftvervalsing voor wat het Agusta-luik betreft. Bij de PS is, volgens het Openbaar Ministerie, de toenmalige partijvoorzitter Spitaels de hoofdschuldige voor de corruptie en niet de hem onderdanige defensieminister Coëme.

Opmerkelijk was ook de scherpe (of was het schampere?) kritiek op de toenmalige SP-leiding (Louis Tobback, Karel Van Miert en Frank Vandenbroucke), zowel van Liekendael als van haar rechterhand, eerste advocaat-generaal Du Jardin. Beiden beweerden eensgezind dat Agusta al in november '88, dus voor het helikoptercontract werd afgesloten, de SP 100 miljoen frank aanbood en niet nadien.

Zoals bekend hebben de ex-partijvoorzitters Tobback, Vandenbroucke en Van Miert nog maar pas vorige vrijdag als getuigen op dit proces onder eed verklaard dat schatbewaarder Etienne Mangé het geldaanbod van Agusta pas op 19 januari '89 aan hen had gesignaleerd. Het komt er op neer dat de hoogste parketmagistratuur van het land, die bij het Hof van Cassatie, deze drie SP-prominenten impliciet van meineed beschuldigt.

En daar bleef het niet bij. Volgens advocaat-generaal Du Jardin is het ook helemaal niet zeker dat de SP-top, waar toen ook Claes bij was, in november '88 wel zo duidelijk en unaniem dat Agusta-geld heeft afgewezen. Du Jardin: "Dat de SP-top het aanbod met klem heeft afgewezen, zoals Mangé beweert, is vermoedelijk niet waar. Of Tobback en zijn collega's 'ja' hebben gezegd, kan ik echter niet bewijzen. Daarom zeg ik dat ze het licht op oranje hebben gezet."

Liekendael voegde daar gisteren nog een veelzeggende opmerking aan toe: "Indien meneer Mangé al het gewicht van de corruptie zelf wil dragen, dan is dat zo. Misschien werd hij voor die trouw aan zijn partij ook beter beloond." (WDB)Pagina 6

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234