Zondag 23/02/2020

Cassatie had

Liekendael: 'We moesten noodgedwongen een keuze maken'

40 verdachten voor rechtbank kunnen brengen

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

Procureur-generaal Eliane Liekendael, die op het Agusta/Dassault-proces optreedt als openbaar aanklager, verantwoordde gisteren op de eerste zittingsdag waarom juist dèze verdachten moeten terechtstaan in de corruptiezaak en geen anderen. "Waarom deze dertien, waarom niet minder en vooral, waarom niet meer?," vroeg Liekendael en leverde zelf meteen het antwoord.

"Het openbaar ministerie moest in deze zaak een keuze maken", zei Liekendael. "Deze keuze was niet arbitrair, maar gebeurde volgens welbepaalde criteria. Ten eerste moest het gaan om serieuze, zware feiten. Men vervolgt tenslotte geen ministers voor een bagatel. Ten tweede, men stuurt in principe geen lampisten (loopjongens) naar Cassatie, maar décideurs (besluitvormers) of hun directe medewerkers. We hadden een vordering kunnen instellen tegen wel veertig verdachten. Maar in dat geval zou het proces niet meer beheersbaar geweest zijn, we zitten nu al aan de limiet van onze mogelijkheden. Voor deze keuze neem ik de volle verantwoordelijkheid op mij."

De eerste dag van het proces werd grotendeels in beslag genomen door een beknopt verslag van de feiten, zoals gezien door de bril van procureur-generaal Liekendael. Ze gaf ook een samenvatting van de belangrijkste aanwijzingen van schuld voor elk van de dertien beklaagden, met uitzondering van gewezen Agusta-voorzitter Raffaelo Teti, die onlangs overleed. De openbaar aanklager was daarbij niet mals voor kopstukken als de gewezen ministers Willy Claes, Guy Coëme en Guy Spitaels. Voor mindere goden toonde Liekendael zich wel genadig. Jean-Louis Mazy, Merry Hermanus en François Pirot worden zowel in de Agusta- als in de Dassault-zaak vervolgd, maar Liekendael gaf ootmoedig toe dat voor hen de aanwijzingen in het Agusta-dossier nogal mager uitvallen. Ze is dan ook bereid haar vorderingen tegen deze drie gedeeltelijk te laten vallen, althans "indien tijdens de debatten van de volgende weken blijkt dat de aanwijzingen te licht wegen".

Liekendael eindigde haar urenlange betoog met een verrassend emotionele uitsmijter. In haar slotzinnen verklaarde ze, met tremolo's in de stem, dat ze rotsvast blijft geloven in de kracht van de rechtsstaat en de deugdelijkheid van de rechterlijke macht, waarvan ze zelf de hoogste vertegenwoordigster is. "Ik geloof nog altijd dat België een rechtsstaat is," zo besloot Liekendael haar verslag. (GT) Pagina's 4 en 5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234